Прекрасна къща в Пловдив ще бъде съборена след броени дни

Автор: Парашкева Иванова 5928
Прекрасна къща в Пловдив ще бъде съборена след броени дни

Тази къща, която е един от най-добре запазените образци на архитектурата в Пловдив от началото на 20-ти век, след броени дни няма да съществува. Прекрасната сграда ще бъде съборена, а на нейно място ще се появи поредната кооперация с фасада - бутафорна имитация на старинна къща, научи trafficnews.bg.

Сградата се намира на ул. "Никола Козлов" 2 и до 2012 година се намира в списъка на Националния институт за паметници на културата, където фигурира като единичен паметник на културата. След това по неведоми пътища през 2012 година статутът й е свален и тя минава под общ знаменател. 

Допреди няколко години къщата е собственост на няколко наследници, но в крайна сметка всички части са продадени на Мирослав Стефанов, собственик на няколко фирми за недвижими имоти. В случая сградата е собственост на "Медичи Пропърти Инвест", на чието име е издадено разрешително за събаряне. Тъй като сградата вече не е паметник на културата, тя абсолютно законно може да бъде съборена. 

Съвременният представител на "Медичите*" ще трябва да получи строително разрешение, но това едва ли ще е проблем за него, след като е успял да смени статута на една от емблематичните градски къщи. 

Според кмета на район "Централен" Георги Стаменов, на място е извършена проверка и всички документи на фирмата са изрядни. Репортерска проверка на място обаче установи, че информационната табела на предпазната ограда, е от съвмем друг обект. 

И така в Пловдив ще бъде изпълнена поредната законна смъртна присъда на паметник на културата. Защото това, че статутът на сградата по един или друг начин е бил свален, изобщо не намалява културната й стойност. Разбира се, не можем да очакваме заслепени от алчност инвеститори да пазят културното наследство на града. Точно затова разчитаме на общинските съветници, за които гласуваме, на Министерството на куртурата, на Националния институт за паметници на културата, местната власт на кажат "СТОП"  и спрат това безразсъдно рушене на паметта на Пловдив. Само през миналата година в центъра на Пловдив бяха съборени няколко емблематични къщи на повече от век. 

Години наред слушаме едни и същи оправдания от институциите, от които се очаква да защитават културното наследство и да озаптяват съвременните "Медичи". Архитектурната гилдия също оглушително мълчи. Но на практика не се случва нищо, освен прехвърляне на отговорност. Властимащите бранят със зъби и нокти правата на частните собственици за сметка на архитектурното наследство на града. А през отпуските както те, така и инвеститорите пътуват до Флоренция, за да си правят селфита пред наследството на Медичите. 

*Медичите превръщат Флоренция в един от световните културни центрове на Ренесанса и там са създадени голям брой произведения на изкуството. Те покровителстват художници и архитекти, и са щедри меценати и разточителни „потребители“ на изкуство. Галерията „Уфици“, съдържаща огромно количество шедьоври, е била собственост на династията. През XVIII век последната представителка на рода Анна Мария Луиза де Медичи подарява тези богатства на град Флоренция. За тях работят Микеланджело , Сандро Ботичело, Бентевуто Челини, Джорджо Вазари, Тициан, Рафаело и др. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина