Празниците на Стария град продължават, ето какво предстои

Автор: Plovdiv Now 4636
Празниците на Стария град продължават, ето какво предстои

Празниците на Стария град продължават до 30 септември, включително, когато посетителите ще имат възможност да видят интересна изложба, да присъстват на реставрация в действие, а малчуганите ще могат да се включат в занимателна детска работилница. 

В центъра на събитията на 12-тото издание на Празниците, които започнаха на 18 септември е популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, както и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

До 30 септември, пловдивчани и гости на града все още могат да разгледат документалната изложба „Топография: От ателието до музея“ на пл. „Римски стадион“, посветена на 120 години от рождението на Златю Бояджиев, която проследява пътя от първите изложби, в които Златю участва, през следващите като вече утвърден артист. Тя се осъществява в партньорство с Фондация „Български архитектурен модернизъм“. В къща „Павлити“ е експонирана  изложба "Пианото в Пловдивската възрожденска къща - елегантният и изтънчен полъх от Европа!", която показва уникални старинни пиана от фонда на ОИ „Старинен Пловдив“. Изложба плакат от фонд "Художествени произведения" на ОИ „Старинен Пловдив“ на големия български художник Божидар Икономов (1943-2016) по случай 80 години от неговото рождение, може да бъде разгледана в Къща „Стамболян“. Тя се осъществява съвместно с "Международно триенале на сценичния плакат". 

Вижте какво още предстои!

Изложба „Изнесени фондове: Пътуване във времето“

Къща „Недкович“

На 26.09.2023 г., вторник, от 18:00 ч.       

За пета поредна година изложбата „Изнесени фондове“ ще представи непоказвани експонати от фондовете на ОИ „Старинен Пловдив‘. Гостите на Стария град ще могат да видят малка колекция дамски аксесоари, порцелан, писалищни комплекти, мастилници, попивателни и др. и да направят едно романтично пътуване назад във времето           

Реставраторът в действие  

Къща „Хиндлиян“

28.09.2023 г., четвъртък, от 10:00 до 11:30 ч. и от 15:00 до 16:30 ч.

Ще бъде представен етап от реставрацията на стенописи и декоративна украса в къща Хиндлиян, касаещ възстановки, ретуши и колоритна реинтеграция на участъци с липсващи фрагменти.

Детска работилница "Запечатан спомен"

Къща „Стамболян“

На 30.09.2023 г., събота, от 13:00 до 17:00 ч.      

Детската работилница е подходяща за деца от 5 до 10 години и се реализира под ръководството на уредника на къща „Стамболян“.

Всички събития от програмата на „Празници на Стария град“ са с вход свободен! 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина