Провокация пред пловдивска секция, избирател и СИК в конфронтация след разговор на турски език

Автор: Plovdiv Now 4940
Провокация пред пловдивска секция, избирател и СИК в конфронтация след разговор на турски език

Пловдивчанин е влязъл в конфронтация с членове на СИК, след което е подал сигнал за нарушение на Изборния кодекс. Тази сутрин пловдивчанин сигнализирал по телефона до РИК за това,  че в една от член на една секциите в район "Централен" води разговори на турски език. Според  закона разговорите на език, различен от български, са нарушение. Той заявил още, че е бил обиждан в коридора пред изборните помещения в сградата.

От РИК незабавно потърсили обяснение от страна на ръководството на секцията. Председателят на комисията заявила, че всъщност мъжът, докато упражнява правото си на глас в секционната комисия, разговарял на език, различен от български, със сина си, като самата тя веднага му е направила забележка и му е указала, че в изборното помещение не може да говори на език, различен от български. Заместник-председателят на СИК и секретарят дали идентично обяснение за ситуацията, като заявили, че случката е по-скоро умишлена провокация. По думите им, на излизане мъжът е влязъл в конфронтация и с отговорника на училището от страна на общинската администрация, която също се е намесила с цел изясняване на ситуацията.

"С оглед така събраните данни не само не се установява твърдяното от самия жалбоподател нарушение, но е налице и злоупотреба с право, до колкото се подава сигнал, в който се вменяват нарушения на трети лица, извършени от самия жалбоподател", заявяват от РИК. В крайна сметка, жалбата била оставена без уважение.

Снощи комисията се е произнесла и по два сигнала за нерегламентирана агитация. Според жалбоподателите агитационни материали са били разлепени в непосредствена близост до секциите. При извършените проверки обаче такива не са открити.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина