Пловдивчани с голям интерес към новата програма за саниране

Автор: Парашкева Иванова 7961
Пловдивчани с голям интерес към новата програма за саниране

Висок интерес към първия етап на новата програма за саниране на жилищни сгради отчитат в район "Централен". В кметството вече приемат документи за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I“, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Всеки ден документи подават между 10 и 15 сдружения. 

Целта на санирането е дадена сграда да достигане до клас на енергопотребление минимум „В“, както и 30% спестяване на първична енергия. За Пловдив са отпуснати 80 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост. 

В районните кметства са изградени екипи, които приемат документи и помагат на гражданите да подготвят документи за кандидатстване. Гражданите се интересуват главно от условията за отпускане на безлихвен възмезден заем за енергийно обследване, както и от критериите за подбор. 

Сдруженията на собствениците ще могат да се възползват от варианта обследването да се извърши през община Пловдив, която има договор за енергийно обследване на сгради. Предвидената сума за обследване е с максимална стойност до 6,28 лв. с ДДС на кв. м. След това сумата се възстановява през програмата. Ако собствениците предпочетат обследването да бъде извършено от друга частна компания, сумата за енергийния паспорт, ще бъде възстановена след старта на санирането, пише TrafficNews.bg.

Всички финансови операции по санирането стават по банков път.

Критериите, по които ще бъдат класирани кандидатите са размера на застроената площ, където предимство имат обекти с над 5000 квадрата РЗП и сгради, в които над 95% от собствениците са съгласни. На този етап собствениците на по-големи сгради срещат проблем при установяване на собствениците на жилища, които от години не са обитаеми. "Правим всичко възможно да им помогнем да ги открият и да се свържат с тях" коментира кметът на "Централен" Георги Стаменов. 

Настоящият първи етап предвижда интензитетът на безвъзмездната финансова помощ да е 100% от допустимите разходи, като набирането на проектни предложения за изпълнение на инвестиции ще приключи на 31.05.2023 г.

Отчитайки необходимото време за проверки и други подготвителни дейности, районните администрации считат , че ще могат да приемат документи за участие до началото на месец май.   

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина