Окончателно! Разкопките на бизнесмена Стамов под Главната са незаконни

Автор: Парашкева Иванова 5130
Окончателно! Разкопките на бизнесмена Стамов под Главната са незаконни

Бизнесменът Мирослав Стамов, който прокопа тунел под Главната, загуби още едно дело срещу район "Централен". Върховният административен съд отхвърли окончателно претенциите на предприемача, който твърдеше, че подземният строеж е спрян незаконно от специалистите от общината. 

Скандалът избухна преди две години, когато обитатели на въпросните сгради съобщиха , че Стамов прокопава тунели под сградите и разширява подземия. Стигна се до намеса на служители на район "Централен" и полицията, които откриха истински римски катакомби под Главната. 

Археолози и служители на Криминална полиция останаха втрещени, след като се натъкнаха на серия тунели, които водят в различни посоки. Някои от тях с дълбочина 10 метра. Проверката започна след няколко жалби на собственици и публикация на TrafficNews, че  бизнесменът Мирослав Стамов, собственик на "Миротрейд"  копае и налива бетон в границите на тяхната собственост без тяхно съгласие, без документи, в нарушение както на Закона за устройство на териториите, така и на Закона за културното наследство. От районната администрация издадоха Заповед за незабавно спиране на незаконното строителств. Тя бе изпратена до Министерството на културата и Националният институт по паметници на културата, а също така до община Пловдив и РДНСК, тъй като сградата е паметник на културата. 

Стамов бе категоричен, че не извършва изкопни работи , а единствено укрепва пропаднал външен зид, за което има разрешение от Националния институт за паметници на културата. В жалбата си до АС Стамов твърди, че заповедтта на кмета Георги Стаменов е незаконосъобразна, а за извършените строително - ремонтни дейности не било необходимо строително разрешение, тъй като извършвал "авариен ремонт". 

В констативния протокол обаче подробно е описано на какво са се натъкнали служителите на общината, а именно изкопи, бетонни стени, бетонни колони, кофраж , армировка и пр. Обектът е строеж, а не СМР с временен характер, твърди съдебно- техническата експертиза. 

Жалбоподателят не е доказал, че строежът представлява спешен ремонт на основите на сградата. Представеното конструктивно становище не е доказателство, понеже първо няма достоверна дата, второ не е ясно в каква процедура е изготвено и пред кой орган на държавна или общинска власт е представено, пише в мотивите на съда. Експертите са категорични, че основите на сградата не са компрометирани и няма висока подпочвена вода. В същото време обаче извършените изкопни работи представляват опасност за каменната сутеренна стена, оставена в експлоатационно състояние без обратен насип.

Решението е окончателно и сега предстои  археолозите да проучат и консервират обекта. Собственикът за своя сметка ще трябва да изготви проект за укрепване на сградата, който да бъде съгласуван с район "Централен" и НИНКН. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина