Огромен кран, паркиран на ул. “Преслав“, разбуни духовете в квартала и фейсбук

Автор: TrafficNews 7144
Огромен кран, паркиран на ул. “Преслав“, разбуни духовете в квартала и фейсбук

Огромен автокран, паркиран в събота на ул. "Преслав", в непосредствена близост до Гроздовия пазар, разбуни духовете както в квартала, така и в социалните мрежи. Тъй като тежкотоварната машина бе пред една от старите къщи в центъра, веднага плъзнаха слухове, че предстои да бъде съборена. Предвид факта, че събота, неделя и почивните дни по време на официалните празници са любимото време на вандалите, които рушат културно - историческото наследство на града, тревогите на пловдивчани далеч не са неоснователни. Още повече, че в непосредствена близост, на не повече от 200 метра фирма "Медичи Пропърти инвест" вече втора седмица разрушава една от най-красивите градски къщи, устояла на времето, за да строи жилищна кооперация. 

Проверка на TrafficNews установи, че този път старата сграда не е застрашена от поредните местни Медичи. Поне засега. Кранът е натоварен със задачата да прехвърли голямо количество строителни материали и тежка техника зад реда къщи от южната страна на ул. "Преслав" за предстоящ строеж отзад. Инвеститор на строежа е фирма "Ана Травел" , собственост на Ана Димова. Съседи на туроператорката обаче са отказали да пуснат техниката да минава през техните имоти и това наложило Димова да търси алтернативни начини да осигури доставката на материали и техника. Това вероятно доста ще оскъпи строителството, но предвид цените на квадратен метър в центъра, които вече надхвърлят 3 000 евро/ квадрат, инвеститорът няма да е на загуба. 

Реакцията в социалните мрежи обаче показва, че чувствителността на гражданското общество е изострена до краен предел, заради арогантстта на инвеститорите и мълчаливото бездействие на властите. Зам. министърът на културата арх. Чавдар Георгиев в интервю за БНТ обеща бързи законодателни промени, които да попречат безобразното рушене да продължи. В какъв срок ще бъдат реализирани и дали докато влязат в сила няма да загубим още емблематични сгради не е ясно. Също така, ако промените в закона не са съчетани с национална финансово обезпечена програма за реставрация на тези сгради, следняколко години вероятно няма да има какво да спасяваме. 

Започва процедура по връщане на статута на къщата на „Медичи"-те

"Български Медичи" разрушава една от най-красивите пловдивски къщиПоредната смъртна присъда на паметник на културата е законна, ни успокояват управляващите

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина