Общината: Училище “Душо Хаджидеков“ трябва да бъде възстановено за месец

Автор: Plovdiv Now 3990
Общината: Училище “Душо Хаджидеков“ трябва да бъде възстановено за месец

До един месец училище „Душо Хаджидеков“, чийто покрив изгоря на 1 септември, трябва да бъде възстановено. Това съобщиха от Община Пловдив.

Дотогава учениците ще учат в две други сгради. 9 паралелки ще бъдат преместени във втората сграда, използвана от школото в кв. „Съдийски“ на ул. „Антон Папазов 19, а други 8 паралелки ще се обучават в сградата на СОУ „Климент Охридски“.

Така всички деца ще могат да започнат нормален учебен процес на 15 септември, обясни зам.-кметът Стефан Стоянов. Първи и втори клас са изведени в подблокови класни стаи около училището и ще останат там.

Очаква се до 1 месец да бъде извършен и спешен ремонт на горялата 153-годишна сграда, пише TrafficNews.bg.

„Покривът изгоря, няма пострадали, отдолу под покрива има плоча и няма щети в самото училище освен теч в учителската стая и на едно място в коридора. Събрахме се щаб, който ще отговаря за възстановяването. До 7 септември ще бъде изработена количествено-стойностна сметка /КСС/ на покрива. Има два варианта - хоризонтален покрив с топлоизолация и хидроизолация, за да може по най-бързия начин децата да влязат вътре. В Община Пловдив има пари за тази цел, обадиха се хора, които са завършили в това училище и са готови да дарят. Това е едно от знаковите училища в Пловдив. Вторият вариант е КСС за покрив с керемиди. Ще пратим доклад към Комисията за бедствия и аварии, за да бъдат отпуснати пари и от Комисията. Свързали сме се със застрахователя. На 7 септември ще предприемем реални действия“, посочи кметът Здравко Димитров. 

По думите на зам.-кметът Пламен Райчев се очаква да бъде избрана фирма, която да ремонтира покрива в най-кратки срокове.

„В рамките на месец планираме да бъдат извършени строителни-ремонтните дейности. Законът дава право при бедствия и аварии веднага да се сключи договор с изпълнител. Надяваме се до края на другата седмица да започнем същинските ремонтни дейности и в края на месеца да приключим с обекта“, заяви Райчев и посочи, че ще бъде избрана фирма, която най-бързо може да се справи с ремонта.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина