Община Пловдив може да спечели войната за имота на бившата бензиностанцията до Главната

Автор: TrafficNews 4655
Община Пловдив може да спечели войната за имота на бившата бензиностанцията до Главната

Макар Община Пловдив да загуби редица дела на последна инстанция за имота на бившата бензиностанция, на метри от Главната улица,  тя може да спечели „войната“ само с още една победа в съда.

Градските власти загубиха и двете дела за искането за застрояването на парцела, но на първа инстанция Общинският съвет спечели срещу собственика за отреждането му в новия Общ устройствен план.  В него имотът е отреден за широко обществено озеленяване, което ще парира всякакви опити за строителство. Освен това Община Пловдив ще може да го отчужди, вместо да преговаря със собственика за пазарна стойност на имота.

Административният съд отхвърли претенциите на “Ди Ес Пропърти Билд“, които са срещу това имота от 367 кв.м. на кръстовището на ул. „Дондуков” и   „Тодор Каблешков” да стане за зеленина.

Магистратите приемат  мотивите на Община Пловдив, че след отреждането му „за зеленина“, това ще спомогне и допринесе за по-добра „хармонична градска среда“. Те отхвърлят претенциите на фирмата, че по този начин се ограничава правото им на собственост, тъй като в случая е по-важен обществения интерес. Освен това, становището, че има влязъл в сила ПУП, който включва застрояване, не се разглежда от изменението на Общия устройствен план.

Решението на Административния съд може да се обжалва във ВАС. Там фирмата осъди Община Пловдив на два пъти заради спор за параметрите му. От фирмата правят опити да сменят предназначението, като паралелно с това работят да си изкарат и строително разрешение при сегашните параметри.

С едно от решенията на ВАС от компанията можеха да променят статута, който да предвижда ново ниско застрояване с 3 етажа и височина корниз - до 10 м. Проектът фирмата предвиждаше разполагане на зарядна станция за електромобили, обекти за обществено обслужване и търговия към нея на първи етаж и обекти за обществено обслужване на следващите етажи.

Фирмата има и друга виза скица за проектиране от 2021 година, която им позволява до 10% застрояване. Въпросният проект, който е предоставен на Община Пловдив предвижда свободно застрояване на височина от близо 10 метра на площ от 36 кв.м, а отреждането да е за кафе-аператив. Предвижда се алея, а останалата част да бъде оставена така – без застрояване.

Ако новото решение за ОУП влезе в сила, то Община Пловдив може да започне отчуждителни процедури.

Община Пловдив иска да купи бившата бензиностанция до Главната, за да не се застроиСобственикът на имота осъди градските власти за строителните разрешения и ПУП-а на терена

Дадоха картбланш бивша бензиностанция край Главната да стане търговски центърСобственикът на имота осъди Община Пловдив и във ВАС за ПУП-а на зоната

 

 

 

 

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина