Община Пловдив иска да купи бившата бензиностанция до Главната, за да не се застрои

Автор: Благовест Андонов 3572
Община Пловдив иска да купи бившата бензиностанция до Главната, за да не се застрои

Община Пловдив иска да придобие имота на бившата бензиностанция, на метри от Главната улица,  върху който може да изникне търговски комплекс. Теренът е вкаран в Годишната програма за разпореждане с общинска собственост, като той е в графата – възмездно придобиване, пише trafficnews.bg

Това означава, че след приемането на програмата Община Пловдив може да влезе в преговори със собственика на имота за закупуването му. Парцелът не позволява отчуждение поради това управата трябва да направи чиста търговска сделка, а след това и Общинският съвет да го одобри.

Парцелът  е от 367 кв.м. на кръстовището на ул. „Дондуков” и   „Тодор Каблешков”, като от години той е заграден.  

Междувременно собственикът на имота  “Ди Ес Пропърти Билд“ осъди Община Пловдив на два пъти във ВАС заради спор за параметрите му. От фирмата правят опити да сменят предназначението, като паралелно с това работят да си изкарат и строително разрешение при сегашните параметри.

На практика след решението на ВАС от компанията могат да променят статута, който да предвижда ново ниско застрояване с 3 етажа и височина корниз - до 10 м. Приетите градоустройствени параметри са  максимална плътност на застрояване - 60 %; максимална интензивност на застрояване - 2.4 и минимално озеленяване - 50 %. Предвижда се разполагане на зарядна станция за електромобили, обекти за обществено обслужване и търговия към нея на първи етаж и обекти за обществено обслужване на следващите етажи.

Фирмата има и друга виза скица за проектиране от 2021 година, която им позволява до 10% застрояване. Въпросният проект, който е предоставен на Община Пловдив предвижда свободно застрояване на височина от близо 10 метра на площ от 36 кв.м, а отреждането да е за кафе-аператив. Предвижда се алея, а останалата част да бъде оставена така – без застрояване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина