Мюсюлмани и християни похапват ашуре в центъра на Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6004
Мюсюлмани и християни похапват ашуре в центъра на Пловдив

В Пловдив ще бъде отбелязан  „Денят на Ашурето“ на 28 юли, от 12.30 часа пред Джумая джамия.

„Денят Ашуре“ е празник, който се чества по мюсюлманския календар, но води своя генезис от всички авраамични религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Според традицията на този ден мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Ашурето е десерт от сварена и подсладена със захар пшеница, царевица, стафиди, орехи и други сухи продукти, според мястото и традицията на обществото. Отбелязването на Деня Ашуре е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии.

Организаторите отправят покана към пловдивчани да се включат в празника, който ще започне с кратко приветствие и пояснение за значението на посланията на “Денят Ашуре” за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност. Освен раздаването на ашуре пред Джумая джамия, младежи в традиционни турски носии ще почерпят гостите и с турски шербет, а след това ще има ритуал - сема, посветен на празника, който ще бъде изпълнен от единствения дервиш в България –  пловдивчанинът Васил Тосев.

За празника "Денят на Ашурето" има няколко предания. Едното свързва празника със значението на думата „Ашуре“, която произлиза от наименованието на арабското число „ашера“ и означава „десет“. И понеже този празник се празнува на десетия ден от месец Мухаррем по ислямското летоброене – Хиджра е бил наречен – „Ашуре“ или „денят Ашуре“. Второто предание е свързано с Ноевия ковчег, където спасилите се от потопа намерили 10 вида храни и с тях приготвили това сладко, което, заради броя на съставките, нарекли ашуре.  

„Денят Ашуре“ символизира позитивността, щастието, благодатта и затова от Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в Пловдив пожелават на всички здраве, щастие и берекет.

„Денят Ашуре“ 2023 г. се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града, в частта за подкрепа на празниците на етническите общности в Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина