Мобилна станция прави безплатен здравен скрининг в Градската градина

Автор: Plovdiv Now 2755
Мобилна станция прави безплатен здравен скрининг в Градската градина

Безплатен скрининг на основни медицински показатели ще се извърши с мобилна станция за телемедицина в рамките на два дни в Градската градина на ул. „Христо Г. Данов“. Кампанията е организирана в партньорство с район “Централен“ и дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив по повод Световния ден за борба с хипертонията.

На 17 и 18 май от 10 до 14 часа, без предварително записване, гражданите могат да измерят своите ръст, тегло, индекс на телесната маса, температура и кръвно налягане. По желание може да бъде извършена още спирометрия (изследване на дишането), също и сатурация и ЕКГ.

Скринингът ще се извършва от регистрирано в Министерство на здравеопазването устройство и под наблюдението на кардиолози от града. В петък на място за консултация ще бъде д-р Цветан Деведжиев от ДКЦ I, а в събота д-р Христин Бойлова от ДКЦ II.

Всяка година на Световния ден за борба с хипертонията здравните организации припомнят, че артериалната хипертония се счита за "съвременна епидемия", тъй като се установява средно при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, смърт и нетрудоспособност. Честотата ѝ нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст. Лекарите съветват пациентите си за регулярно наблюдение на кръвното налягане, което значително може да намали риска от инфаркт и инсулт. Препоръките са за измерване минимум два пъти годишно.

Безплатно измерване на кръвното налягане по повод Световния ден за борба с хипертонията ще се проведе и на 17 май в „Диагностично-консултативен център II – Пловдив“ ЕООД.

Кампанията има за цел да насочи вниманието на хората към високото кръвно налягане, тъй като България е на първо място в Европейския съюз по преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания. Артериалната хипертония (АХ) засяга около 1,28 млрд. човека по света, като тя е причина за смъртта на повече от 7 милиона души годишно. АХ е рисков фактор за исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, периферна съдова болест, сърдечна и бъбречна недостатъчност, ранни когнитивни нарушения.

Освен измерване на кръвното налягане, при необходимост специалистите на ДКЦ – II ще провеждат безплатни консултации. Акцията ще се проведе на 17 май, петък, от 09:00 до 12:00 ч., във фоайето на лечебното заведение.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина