Мъж с тротинетка “лети” по натоварен булевард в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6308
Мъж с тротинетка “лети” по натоварен булевард в Пловдив

Мъж с тротинетка “лети” по оживен път в Пловдив. Той е забелязан да се предвижва с близо 60 км/ч в тунела на бул. “Цар Борис Трети Обединител”, научи GlasNews.bg.

Пловдивчанинът, облечен с каска и наколенки, преминал през тунела в посока кръстовището със “Шести септември”. Първоначално той се движи в дясната лента, после се пристроява в средна, а след това преминава между колите, изчакващи на светофара.

Ситуацията буди въпроси за безопаснотта на участниците в движението и спазването на правилата. Това става дни, след като в града два живота бяха отнети при пътни инциденти.

Припомняне, че движението на водачите с тротинетки е регулирано от ЗДвП.  Водачът на индивидуално електрическо превозно средство при движение е длъжен:

1. да ползва в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан;
2. да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение;
3. в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини;

На водача на индивидуалното електрическо превозно средство е забранено:

1. да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура;

4. да развива скорост, по-висока от 25 km/h;

8. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;

За нарушения на правилата има са предвидени  и санкции. С глоба в размер на 10 лв. се наказва водач на индивидуално електрическо превозно средство, който не ползва светлоотразителни елементи в облеклото си в тъмната част на денонощието и при намалена видимост. А с глоба в размер на 50 лв. се наказва водач, който развива скорост над 25 км/ч и при намалена видимост или през нощта управлява подобен тип устройство без да е включил светлините.

През изминалите месеци в страната нашумяха фрапиращи нарушения на водачи с подобен тип превозни средства. Най-голяма гласност доби поведението на т. нар. Емили Тротинетката, известна с опасното си поведение на пътищата на страната.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина