Купища дограми и стара покъщнина хвърлени в центъра на Пловдив, на метри от две училища

Автор: Plovdiv Now 6188
Купища дограми и стара покъщнина хвърлени в центъра на Пловдив, на метри от две училища

Лятото е любим сезон за ремонти, а и за генерална чистка на вещи и натрупани вехтории. Пловдивчани не остават по-назад, но за съжаление домашните им занимания бързо намират външна форма. В крайна сметка не просто целия блок разбира какви са битовите дейности, но и стават съпричастни с тонове боклуци, които замърсяват околната среда и превръщат централни части на града в гета, пише trafficnews.bg.

Подобна е картинката в район "Централен", където на метри от две училища - ОУ "Душко Хаджидеков" и СОУ "Паисий Хилендарски", някой е изхвърлим купища дограми и стара покъщнина. 

"Стояха тук близо седмица, роми отнесоха каквото си харесаха и остана никому непотребната кочина", разказва живуща в района. 

В някои случаи пък се оказва, че гражданите генерират повече боклук, от колкото кофите могат да поемат и явно графикът на изпразване не е удачен. Освен количеството и качеството на отпадъците често е доста съмнително, тъй като част от гражданите изсипват строителни материали в чанти и кашони, така че да не бъдат "видно" изхвърлени в кошове за битов отпадък. 

Възмутен читател на TrafficNews алармира за подобна гледка на ул."Петър Шилев" 1 в близост до ДГ "Захарно петле ". Снимките са от Деня на Съединението, а човекът е категоричен - Каква красота ще посрещне децата ни утре, когато отидат на градина? 

Припомняме, че поради подобни проблеми започва масирана проверка в търговски обекти на територията на Пловдив. Целта е да се установи дали имат сключени договори с лицензирани фирми за събиране  на отпадъци.  

„Разположените в града различни видове съдове за смет са предназначени само за домакинствата. Фирмите трябва да имат изградена система за управление на отпадъците, но много от тях, особено търговски обекти, изхвърлят кашони и друг амбалаж в контейнерите за смесен битов отпадък или около тях“, коментира директорът на ОП "Чистота" Николай Георгиев.

По думите му според Общинската наредба за управление на отпадъците е допустимо търговски обекти да използват и цветните съдове за разделно събиране, но само когато  генерираното количество на отпадъците от опаковки не е твърде голямо и се изхвърля непосредствено преди обслужването на контейнерите.

В районите „Централен“ и „Тракия“ вече се прилага система за събиране на кашони от търговски обекти, като всеки работен ден специализиран автомобил събира в определен час опаковките от търговски обекти.

На базата на общинското предприятие – ул. „Даме Груев“ 64 А, има специализирана площадка за разделно събрани отпадъци от домакинствата. На същия адрес са разположени и контейнери тип „лодка“ за строителни отпадъци от домашни ремонти. „Лодки“ има на още 3 места в града – на ул. „Странджа“ 1 в район „Централен“, ул. „Еледжик“ 11 в район „Северен“ и ул. „Дивна“ 1 в район „Западен“.

Всяко изхвърляне на отпадъци извън разрешените места подлежи на санкции – за физически лица глобите са от 300 до 1000 лв., а за еднолични търговци или юридически лица – от  1400 до 4000 лв. Гражданите могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лв.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина