Изложба на открито показва 130-годишната история на Цар Симеоновата градина

Автор: Plovdiv Now 354
Изложба на открито показва 130-годишната история на Цар Симеоновата градина

Документалната фотоизложба „Градина Цар Симеон”, която проследява изграждането и промените през годините в градския парк, вече очаква посетители. Тя е част от програмата на „Празниците на Стария град” и е подредена в близост до фонтана Деметра. Може да бъде видяна до 14 октомври. Използвани са материали, предоставени от Държавен архив-Пловдив.

 „Тази фотоизложба безспорно предизвиква интерес и няма по-подходящо място за нейното подреждане, освен до този шедьовър, фонтанът на Деметра, който бе успешно реставриран през последните години. Вярвам, че много от хората, преминаващи през градината, ще спрат, ще разгледат снимките и ще открият нещо ново и непознато за тях. Ще научат за интересните събития, които са се случили именно тук в градина „Цар Симеон” и които всъщност касаят не само нея самата, а са важни за развитието на целия град. За мен бе интересно да узная, че именно тук през 1895г. са били честванията по случай 25-годишнината от обявяването на независимата Българската Екзархия, а този февруари на тържествена сесия на Общински съвет-Пловдив бе отбелязана 150-годишната от този акт”, сподели пред дошлите председателят на местния парламент инж. Александър Държиков.

Директорът на Старинен Пловдив Богомил Грозев пък сподели, че това може би е „най-тихото” от събитията, попаднали в програмата на „Празниците на Стария град”, но едно от най-значимите.

„Авторът Владимир Балчев е успял да събере в няколко пана 130-годишната история на градина „Цар Симеон”. Изглежда на пръв поглед лесна задача, но зад тези няколко пана се крие няколкогодишен труд”, каза още директорът на Старинен Пловдив. Историкът Владимир Балчев и автор на фотоизложбата сподели основните исторически моменти, които са послужили и за акценти в нея.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина