Издават предписания за аварийни дейности за горялата снощи Пампорова къща

Автор: TrafficNews 3230
Издават предписания за аварийни дейности за горялата снощи Пампорова къща

Комисия от специалисти, свикана от кмета на Пловдив Костадин Димитров ще издаде предписания за аварийни дейности на пострадалата снощи от пожар Пампорова къща в "Старинен Пловдив". Сградата е паметник на културата от местно значение и се ползва за гримьорна на Античния театър. Това съобщи доц. Елена Кантарева–Дечева, директор на "Старинен Пловдив". Тя поясни, че още  днес от общината ще се изготви  писмо, за да се задейства процедура под чл. 72 от Закона за културното наследство за предписване на аварийни дейности за възстановяване. 

В момента се извършва  цялостен оглед на пострадалата къща, а утре огнеборците ще връчат на местната управа протокола. Според първоначалната информация  пожарът е възникнал в резултат на късо съединение, предизвикано от електрически бойлер.

Инцидентът стана  снощи към 18 часа и на място се отзоваха 2 екипа с 4 пожарни. За малко повече от час успяха да го овладеят.

Пожар се запали в ценна къща до Античния театър в Пловдив, пет пожарни са на мястоНяма пострадали, но има материални щети

Изгорели са около 15 кв. м от конструкцията. На място  пристигнаха кметът на Пловдив Костадин Димитров и доц. Елена Кантарева-Дечева. От общината съобщиха, че по най-бързия начин тя ще бъде възстановена, така че да не се попречи на предстоящия театрален сезон, както и на предвидените концерти в Античния театър.

15 кв. метра от покрива на Пампоровата къща изгорели, кмет и зам.-кмет на мястото на инцидентаЗадействала се е противопожарната система на сградата, пет коли гасили огъня

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина