Градската градина на Пловдив, паметник на българската градинско-паркова култура, придобива завършен вид. Текат последни приготовления, част от реконструкциите, и много скоро, през април, се очаква емблематичното место да бъде открито за посетители. Дейностите, продължили близо година, костават 4,5 млн.лв. и са предоставени от Фонда за устойчиво градско развитие, пише trafficnews.bg.

Към момента екип на „Градини и паркове“ работи по озеленяването на парка, където ще бъдат засадени 150 нови дървета и храсти. Те ще компенсират изсечените миналата година растения, които бяха компрометирани и запазването им криеше рискове. Предвидена е и декоративна растителност, както и такава, която да осигури сенчести пространства. По закана на местната власт трябва на финала озеленяването да бъде с 20% повече спрямо преди.

Десетки пейки вече са стоварени и се инсталират около алеите. Готови са водните инсталации. Кръглият фонтан, който през деня ще изстрелва воден стълб с височина 20 м. и диаметър 14 м., вечер ще представлява светлинна атракция. В завършен вид градската градина ще има още сух фонтан на входа и ромолящ зад сградата на Природонаучния музей.

Реконструкцията на Градската градина е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство. Проектът следва максимално близо първоначалния вид, в който тя е създадена през 1878 г.. Паркът е благоустроен от прочутия Люсиен Шевалас няколко години по-късно, а главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е ген. Дондуков - Корсаков, затова известно време тя фигурира в градските документи като Дондуковата градина.

Дали обаче името ѝ ще остане същото след ремонта все още не е сигурно. По предложение на пловдивчани градския парк следва да бъде прекръстен на големия български автор Иван Вазов, написал едни от най-емблематичните си творби в Пловдив. Кметът и администрацията на „Централен“ приветстваха идеята, а Георги Стаменов се ангажира да повдигне въпроса пред Общинския съвет. Последната дума обаче ще имат гражданите.