Да присвоиш панорамата на децата на Пловдив, или как се строи къща на Младежкия хълм?

Автор: Благовест Андонов 3173
Да присвоиш панорамата на децата на Пловдив, или как се строи къща на Младежкия хълм?

Спирка „Панорама” – една от атракциите за пловдивските деца и гостите на града. От десетилетия детската железница кара малчуганите до спирката, където влакчето  обръща, а през това време хората се наслаждават на гледката.  Тя обаче вече няма да принадлежи на пътниците на детската железница.

Скоро тя ще се откроява от „преустроен таван” на пловдивски бизнесмен, който  си строи къщата на Младежкия хълм, пише trafficnews.bg.

От месеци около последната спирка на хълма се виждат строителни материали, както и строеж на еднофамилна къща. Лека по-лека тя се извисява, а нивото й вече е на гледката от спирката. Видимо обаче строителите подготвят още един етаж – покрив, който ще бъде единственото видимо нещо от спирка „Панорама”.

Оказва се, че собственикът на строежа прави „пристройка” и „надстройка” на съществуваща къща. Без инвестиционен проект, а по т.нар. „временен член” на ЗУТ, който позволява застрояване.  Визата скица за проектиране е подписана през 2019 година от бившия главен архитект на район „Централен” арх. Петър Петров, който в момента пази културното наследство в НИНКН.

Разрешенията позволяват да се направи двуетажна пристройка към съществуващата сграда по 30 кв.м всеки етаж, плюс надстройка покрив от 1,5 метра. За покрива обаче има едно условие – позволяват му да се сложи капандури на 1,85 метра стъпквайки на наредба на МРРБ. По този начин покривът се превръща в помещение, което може да се обитава, а височината на сградата става по-голяма от съседните къщи.

Инвеститорът и собственикът на сградата Стоян Димитров заяви пред TrafficNews, че няма нищо нередно и има всички необходими документи за строителството. Той потвърди, че става въпроса за преустройство на стара сграда с надграждане, а не за изцяло ново строителство.

Това, което се вижда от Google maps обаче е, че къщата, която се „преустройва” е била съборена, а дейностите, които са извършени по всички изглежда са изцяло ново строителството.  На практика това е най-лесният начин да започнеш  ново строителство, като си спестиш редица процедури, документи и проекти.

 След изпратен сигнал до район „Централен” от репортер на TrafficNews, оттам извършиха проверка, която констатира, че има нередности около строителството. Към днешна дата със заповед окончателно то е спряно.  Предстоят предписание за евентуално незаконно строителство, а ако се констатира такова, то трябва се премахне и да се направи проект, съгласно нормативните изисквания.

Очаквайте продължение!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина