Артисти от Пловдив и Тимишоара с изложба в Градската глаерия

Автор: Plovdiv Now 4636
Артисти от Пловдив и Тимишоара с изложба в Градската глаерия

Изложбата „Градска митология“, в която участват 9 млади автори от Пловдив и 9 от румънския град Тимишоара, ще бъде открита на 2 август от 18.30 ч. в Градската глерия на Главната.

Артистите бяха селектирани за резидентната програма „Re: connect/Свързаност“ на „Сдружение Изкуство Днес“, която се провежда от ноември 2022 г. насам. Миналата година българските участници посетиха град Тимишоара, който тази година е Европейска столица на културата. В продължение на седмица те опознаваха местния културен живот и изграждаха творчески контакт с другите художници от проекта. През изминалите месеци чрез онлайн срещи поддържаха установената връзка и се подготвяха за осъществяването на изложбата. От 24 юли румънските артисти съвместно с българските автори ще инсталират работите си в сградата на ГХГ. Гостуващите артисти ще имат възможност да изследват пловдивската културна сцена.

Темата на обмена дава възможност на авторите да контекстуализират впечатленията си за някой от двата града, като създадат „визуален митологизъм“ чрез методите на съвременното изкуство. Митологията е медиатор между частното и общото възприемане на света. Тя е разказ, композиращ смисъл и претворяващ интимните истини в общовалидни принципи, които са огледало на колективното несъзнавано. Споделеният фокус на артистите ще създаде поле за директна среща с митологичния топос на града, който ще илюстрира връзката между двете столици на културата отвъд очевидната конкретика.

Откриването на изложбата „Градска митология“ ще се състои на 2 август 2023 от 18:30 ч. в Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“ №15. Експозицита ще бъде отворена за посетители до края на месец август и всеки уикенд ще се провеждат кураторски турове. Входът е безплатен.

Артистите са: Ilie Duta, Dorian Bolca, Mihai Toth, Mirela Cerbu, Andrei Bucovanu, Bogdan Matei, Christian Graure Natalia Bica,Senziana Gheorghe (Румъния) и Ивелина Иванова,  Цветелина Ангелова, Цветомира Борисова, Осман Юсеинов,  Явор Костадинов, Вълко Чобанов, Мич Брезунек, Харита Асумани, Арон Рот (България).

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за развитие на частни културни организации и Община Пловдив. Проектът се осъществява в периода на цялата 2023 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина