Абсурд под Сахат тепе - частна улица се превърна в незаконен паркинг

Автор: Парашкева Иванова 2242
Абсурд под Сахат тепе - частна улица се превърна в незаконен паркинг

Заплетен казус  позволява на пловдивски хотел да ползва повече от 10 паркоместа  на обществена инфраструктура без да плаща за тях. Пловдивчани, живеещи в подножието на Сахат тепе се възмущават, че част от ул. „Стефан Караджа” е превзета от хотел „Клепсидра”, които са сложили ограничителни колчета и са посочили , че ползват служебен абонамент, пише trafficnews.bg.

Безплатно се ползват и паркоместа в разширение в началото на алеята, която води към Часовниковата кула.

„Паркоместата се появиха преди два- три месеца. Обозначени са с пластмасови ограничители, ленти и дори са разчертани. Само че никъде няма табела , че това са служебни абонаменти”, сигнализира гражданин. Хората, живеещи на ул. „Стефан Караджа” също негодуват, тъй като на улицата има още един хотел, чиито гости спират там .

Разхождам се често в района. Парадоксите там са много. На местата на инвалиди редовно спират коли без стикери, алеята, която води към хълма вечер прилича на паркинг, особено в по-топлите дни, улицата пред входа на хотела е повдигната и колите, които идват отдолу нямат никаква видимост”, коментира читателят ни.

Проверка на TrafficNews установи , че на улицата  действително няма платен служебен абонамент.  От ОП „Паркиране и репатриране” също са превили проверка по идентичен сигнал и са установили, че така съществуващата улица  според кадастралната карта се явява част от имот, който е със смесена собственост  и до този момент улицата не е отчуждена.  Дали обаче това дава право на собственикът да си направи частен паркинг  е друг въпрос. Най- малкото трябва да има съгласуван проект с район „Централен”.

„Действително  там има разминаване между настоящата улична регулация и кадастралната карта.  Но улицата няма как да мине от другаде. Зелената площ срещу входа на хотела също е част от имота и дори преди две години собствениците искаха да му сменят предназначението и да го превърнат в паркинг. Администрацията категорично отказа, тъй като там е естественото продължение на Данов хълм.  Предстои да изготвим доклад до главния архитект на Пловдив , за да бъде въведена реалната регулация. Зоната е изключително специфична”  заяви за TrafficNews кметът на „Централен” Георги Стаменов.  

Въщност хотел "Клепсидра" по документи се води "невъведен в експлоатация строеж" - така е записан и в документацията на ДНСК. Заповедта е издадена на 15 септември 2021 година. Тя идва в резултат на проверка от служители към РДНСК-Пловдив, които са констатирали, че хотелът се ползва без да е въведен в експлоатация. Месеци по-рано, в края на 2020 година, началник на РДНСК лично е издал отказ за издаване на разрешение за ползване и невъвеждане в експлоатация на хотел „Клепсидра резидънс“. Въпреки това обектът се е използва за настаняване, както TrafficNews многократно писа. 

Сагата продължава вече няколко години, докато хотелът продължава да работи, макар и без никакви нужни документи. Той няма катеоризация по Закона за туризма, въпреки че се представя като четиризвезден в платформи за резервации. Неясно как има вода и ток. Странно как никоя институция не съумява да запечата обекта и той да не се ползва за настаняване на пловдивчани и туристи, след като функционира през необходимите разрешителни и дори сградата му няма акт 16. 

През 2022 г. ВАС потвърди отказа на ДНСК да издаде разрешение за ползване и да въвед в експлоатация строежа, представляващ  „Хотелски комплекс – апартаментен тип с ресторант, барбекю, винарна, кафе, кафе-аперитив и подземен паркинг“ – по отношение на два подобекта - блок „Б“ и "В". За "Блок" А делото бе върнато за ново разглеждане от състав на Административния съд в Пловдив. Решението е отново отхвърляне на жалбата. 

Съдът е преценил, че при изпълнението на въпросния строеж са допуснати съществени отклонения от одобрените инвестиционни проекти, които не са отразени в одобрена екзекутивна документация, съответно не е извършено изменение на издаденото разрешение на строеж. Именно заради това блок "А" не може да получи акт 16. 

Собствениците на хотела от "Инвестпродукт" продължават да обжалват решенията в съда.  

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина