Жители на Тракия алармират, че работници рушат основите на блока им, кметът след проверка: Няма такава опасност

Автор: Соня Желязкова 3705
Жители на Тракия алармират, че работници рушат основите на блока им, кметът след проверка: Няма такава опасност

Жители на район „Тракия“ алармираха за опасни ремонтни дейности, които компрометират основите на блока им. Собственици на апартаменти в блок 56 в Зона А 11 (кв. „Захари Зограф“) заварили вчера работници да режат железа, като предположили, че това са арматурите, поддържащи плочата на блока, предава trafficnews.bg.

Припомняме, че в участъка стартира голям проект за изграждане на нова улична мрежа със свързваща инфраструктура, който коства 5,2 милиона лева. Обществена поръчка бе проведена през миналия мандат, като сегашният районен кмет на „Тракия“ Георги Гатев движи дейностите по новата улична мрежа между зоните А10 и А12. Изпълнител се извършват от фирмата „Европейски пътища”.

На видео, предоставено до редакцията ни, е видно как работници с флексове отстраняват железа, монтирани на малко повече от метър от блока им.

Разруши се основата на блока с дължина 2 метра и дълбочина над 1 метър, ряза се и арматурата от самата плоча, също с такъв те размер. Всички съседи се оплакват, че в домовете им целите стени са напукани, в това число и моето семейство, което направи основен ремонт миналата година“, пише до TrafficNews жител на блок 56. 

Пловдивчанинът твърди още, че в близост до входа на блока е направен изкоп, който не е добре обезопасен и това създава предпоставка за инциденти. 

Кметът на район „Тракия“: Нямат основания за притеснение, железата не са част от основата на блока 

Жителите на блок 56 неколкократно изпратиха сигнали, че са притеснени от дейностите, които се извършват до тях. Веднага след получаване на първия такъв, разпоредих проверка. И вчера имаше проверка, и днес бяхме на място. Това, което установихме с инженерите на район „Тракия“, които са с дългогодишен опит в областта, е, че железата, които се режат, не са част от основите на блока. Това са стари пътни панели – навремето са били използвани при изграждането на временен път, когато са се строяли блокове в района. Той е самостоятелен материал и няма общо с блока, намира се на около метър под земята. Фундаментът на жилищната сграда, за който живеещите в него се притесняват, е на много по-ниско ниво“, заяви кметът на района Героги Гатев.

По време на проверките не било установено компонент на сградата да е компрометиран вследствие на строителството. „Никой от жителите не ни е показал някаква неизправност, която да се е появила след старта на дейностите. На терен има тежка техника, нормално е това да причини вибрации, дори само от преминаването ѝ“, допълни той. 

Районният кмет заяви готовност при желание на граждани, които твърдят, че в апартаментите им са се появили напуквания, на място да бъде изпратен инженер. Той призова гражданите да изпращат сигналите си до местната администрация, за да може те да извършват навременни проверки по оплакванията им. 

"Фирмата изпълнител е изключително коректна, няма никакво забавяне при изграждането на трасето и всичко е в срок. На тях се правят регулярни проверки от страна на местната администрация и от Пловдивския общински инспекторат. С и без предупреждение. До този момент не са били констатирани нарушения. Нищо не е било спестявано, като ако се установи неизправност, фирмата ще бъде санкционирана по съответния ред“, подчерта Гатев. 

Прогнозата му е до началото на есента дейностите по изграждане на новата пътна връзка между зоните А10 и А12 да са приключили.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина