“Музей в куфар“ очарова ученици от Пловдив преди Националния празник

Автор: Plovdiv Now 930
“Музей в куфар“ очарова ученици от Пловдив преди Националния празник

Образователната програма „Музей в куфар” на Регионалния исторически музей в Пловдив гостува на децата от СУ „Свети Седмочисленици” преди Националния празник на България и 142 години от Освобождението.

Петокласници се запознаха с музейната азбука по достъпен и атрактивен начин от уредника и музеен педагог Мария Карадечева.

Децата научиха за основните функции на музея – да издирва предмети, да ги събира и съхранява правилно, да опазва експонатите, научно да ги обработва и да ги показва на публиката. Разбраха, че когато предметите са много стари и ценни, се изработват техни копия.

А от музея в куфара децата видяха сабя и куртка, орден, печат, снимка и други предмети, свързани с Освобождението и с различни важни дати от историята на Пловдив и на България.

Под формата на игра учениците влязоха в ролята на изследователи на епохата, анализирайки картината на Нягул Станчев „Посрещането на генерал Гурко в Пловдив”.

Регионалният исторически музей работи по образователни програми от 1998 година, като целта е децата да бъдат не само наблюдатели, а и да съпреживяват, обясни Мария Карадечева.

Кметът на „Тракия” Костадин Димитров коментира, че програмата е своеобразно пътуване във времето и предизвиква интереса на учениците към историята и богатото културно-историческо наследство на града и страната ни. Той благодари за съдействието на директора на РИМ Стефан Шивачев и изрази увереност в дългосрочното сътрудничество между Историческия музей и училищата в „Тракия”.

На урока в СУ „Св. Седмочисленици” присъстваха още заместник-кмета на района Веселина Стоянова, секретаря  Жени Петкова и началникът на образователния отдел Лиляна Власова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина