Португалци вдигнаха нова пещ в Стъкларския завод в Пловдив, инвестицията е 57 млн. лева

Автор: Деница Лещева 11907
Португалци вдигнаха нова пещ в Стъкларския завод в Пловдив, инвестицията е 57 млн. лева

Президентът Румен Радев сряза лентата на новата пещ на Стъкларски завод в Пловдив. Инвестицията е в размер на 57 милиона лева, стана ясно по време на днешната презентация. Новата пещ е с капацитет 120 000 тона стъкло на година, нови машини и напълно автоматизирано опаковане. 

Заводът, който от 2017 година е под крилото на международната компания "Би Ей глас", е най-големият в Югоизточна Европа за амбалаж. По-голямата част от производството е предвидена за износ. Към момента в цеховете в София и Пловдив работят над 700 души, като по-голямата част от тях са назначени в града на тепетата. 

Той е сред най-големите фирми в страната и най-големите данъкоплатци. Плащаме 3.5 млн. лв. годишен данък и 4 млн. лв. за осигуровки, коментира Христос Цинуполус. 

"Поех ангажимент за присъствам на откриването още през януари по време на държавното ми посещение в Португалия", разказа държавният глава Радев. Той обясни, че днес трябвало да пристигне заедно с президента Марсело де Соса, чието посещение в България обаче се отменило в последния момент. Колегата му обаче не пропуснал да го поздрави. 

"Двамата неведнъж сме споделяли това убеждение, че между България и Португалия трябва да се развиват не само политически, но и икономически и инвестиционни връзки. Срещата в Португалия за повече инвестиции в България върви по плана, който бе представен тогава. Надявам се на политическо ниво да са отпаднали всякакви притеснения", сподели още Радев. Той допълни, че инвестицията дава възможност за развитие на много млади хора, а внедряването на нови технологии в завода върви с мисъл за опазване на околната среда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина