След акция в Столипиново: Унищожават 219 чифта маратонки Адидас, Найк и Пума за 20 бона

Автор: Виктория Петрова 4662
След акция в Столипиново: Унищожават 219 чифта маратонки Адидас, Найк и Пума за 20 бона

Над 200 чифта маратонки с отличително знаци на марките "Адидас", "Найк" и "Пума" ще бъдат унищожени, след като са иззети от полицията от един от търговските обекти в пловдивския квартал "Столипиново". Спортните обувки са на обща стойност над 20 хиляди лева, ала се продават без знанието на фирмите, притежаващи права върху световните брандове. 

Решението бе взето от състав на Районния съд в Пловдив, след като разгледа делото срещу двама търговци от сергия в гетото. 

Акцията, при която нелегалните стоки са били открити, се е състояла лятото на 2018 година. Задържани са двама търговци на обекта, които към онзи момент имат влезли присъди за същото провинение.

Във връзка с обвинението за новия и пореден опит за търговия на нелегални маркови стоки, спипаните съдържатели на сергията - мъж и жена, сключват споразумение с прокуратурата, като се признават за виновни. Съдът им налага 2 години лишаване от свобода, отложени с 4 години изпитателен срок и им спестява иначе солените глоби. Затова път законът е спазен и предметът на престъпление - в случая обувките - се конфискува в полза на държавата и се унищожава. 

Според Наказателния кодекс лицата, които без съгласието на притежателя на изключителното право използват в търговската дейност марка, промишлен дизайн, сорт растение или порода животно, обект на това изключително право, или използва географско означение или негова имитация без правно основание, се наказват с лишаване от свобода до 5 години и с глоба до 5000 лева. При повторно нарушение, какъвто е случая, наказанието е от 5 до 8 години и глоба от 5000 до 8000 лева. Споразумението обаче дава основание на магистратите да наложат наказание под предвидения минимум и без 1 лев глоба. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина