Анка, обвинена в убийството на дъщеричката си, отново се изправи пред съда в Пловдив

Автор: Ива Модова 1748
Анка, обвинена в убийството на дъщеричката си, отново се изправи пред съда в Пловдив

Анка Михайлова, обвинена в убийството на дъщеричката си Севда, отново се изправи пред съда в Пловдив. Прокуратурата е внесла протест пред Апелативен съд срещу 8-годишната присъда на жената, както и срещу квалификацията, по която е призната за виновна, предаде trafficnews.bg.

Освен от държавното обвинение, претенции срещу присъдата са предявили и защитниците на жената. 

Припомняме, че Михайлова бе осъдена на 8 години затвор. Съдът прецени, че деянието е извършено по непредпазливост и я оправда по обвинението за умишлено убийство. Тя ще лежи в затвора при първоначален общ режим. 

Срещу Анка бе повдигнато обвинение за това, че на 23 септември 2022 година умишлено е  издевателствала над малолетната Севда /на 1 година и 9 месеца/, като детето е починало на 16 октомври 2022 г. Според обвинителния акт убийството е извършено спрямо лице, намиращо се в безпомощно състояние и при условията на домашно насилие.  

Днес Михайлова отново застана пред магистратите. Пред съда адвокатите й Хари Харалампиев и Димитър Будаков поискаха възобновяване на съдебното следствие и започне делото отначало. Причината е недоверие в четворната съдебномедицинска експертиза.  

„Настояваме за нова, четворна съдебномедицинска експертиза. С назначен детски черепномозъчен експерт, който да е от София, тъй като според нас медиците в Пловдив и конкретно д-р Тиманов, са предубедени. Още в съдебното следствие на първа инстанция. Завеждащият Съдебна медицина бе лошо настроен към клиентката ми и предубеден.  В състава на първоначалната експертиза, няма черепномозъчен хирург, но пък има гастроентеролог. Ние искаме да се отговори на въпроса, дали нараняванията не са в следствие на падане. Настояваме за независими експерти. Не е взето отношение в експертизата в това направление, макар да има свидетели, чули вечерта скачанията по леглото”, заяви Будаков. Към думите му се присъедини и адвокат Харалампиев. Той поиска също и нова съдебно психиатрична експертиза, за да се докаже дали Анка не е била под афекта на фрострация и кататонна превъзбуда в нощта на инцидента.

„Тя е била боса и без обувки. Викала е за помощ в жилищната кооперация. Както каза и колегата, въздействието на д-р Тиманов ще се отрази върху новата експертиза, затова настояваме за експерти от София”, каза Харалампиев.

В крайна сметка обаче състава на Апелативен съд не върна делото за ново разглеждане. Въпреки това обаче отчасти уважи щенията на защитата. По време на заседанието магистратите назначиха допълнителна съдебномедицинска експертиза, като ще бъде включен и лекар неврохирург.

В новата експертиза ще се дадат отговори на въпросите дали нараняванията са били причинени еднократно или колко най-малко пъти. Кой удар е бил фаталният, кога са получени нараняванията и в едно и също време ли, както дали може да са получени при падане от леглото.

Не бе уважено искането и за нова съдебно психиатрична експертиза, но отново ще бъдат изслушани вещите лица в следващото съдебно заседание, което ще е в края на ноември.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина