Знаете ли, че: Васил Левски е пял в храм в Съединение ... и още любопитни факти

Автор: Plovdiv Now 13604
Знаете ли, че: Васил Левски е пял в храм в Съединение ... и още любопитни факти

Община Съединение се намира в Южна България на 24 км. северозападно от град Пловдив и административно принадлежи към едноименната област – Пловдивска област. Територията на общината включва 10 населени места. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. Централният площад в град Съединение, който сега е наречен „Съединение”, преди се е наричал „Поляна. Там на 5 септември 1885 година е прогласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

2. Населените места на общината заемат площ от 1115 дка и са едва 3% от територията на общината.

3. Град Съединение е и административен център на община Съединение, обособена като самостоятелна административна единица на 26 декември 1978 г. с Указ № 2294 на Държавния съвет на НРБ.

4. Местният обичай „Кумата“ в град Съединение се провежда на 23 и 24 април – Лазаров ден и Връбница, има над 100-годишна традиция. Той е уникален и се отличава от останалите лазарски обичаи със своите костюми и начина си на провеждане. Костюмите са напълно автентични и се предават от поколение на поколение.

5. В храм „Свети Атанасий“ в град Съединение е пял Васил Левски през 1882 година. Той имал в Голямо Конаре /старото име на град Съединение/ верни сподвижници – даскал Еню Бекирски, протойерей Тодор Райков и поп Иван Генов.

6. Един от старите народни обичай, който се празнува в село Царимир е „Муфканица“. Обичят „Муфканица“ се изпълнява само в тази част на България на 11 февруари. Нарича се още „Власов ден“ или „Ден на волското здраве“ и е в чест на домашните животни и впрегатния добитък, на който хората преди години и днес разчитат в земеделската работа.

7. Първите студени дни в района настъпват средно към 27 октомври, а последните – към 9 април.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина