Великите любовни истории: Чардафон Велики и Недялка Шилева

Автор: Plovdiv Now 13357
Великите любовни истории: Чардафон Велики и Недялка Шилева

На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.

Тази седмица ще направим едно малко отклонение от епохата и ще проследим любовната история на Съединението.  В стихията на едно паметно народно дело се ражда споделената, но трагична любовна история на Чардафон Велики и Недялка Шилева.

Той е Продан Тишков, по-известен като Чардафон Велики. Жената до него, или по-правилно казано „момичето до него”, е 18-годишната учителка Недялка Шилева, която носила байряка на българското Съединение рамо до рамо с 326 мъже. Тя остава в историята като Горноконарската Райна Княгиня.

През лятото на 1885 година започва любовният роман на Съединението, когато Продан Тишков – Чардафон Велики, среща Недялка Шилева – племенницата на един от водачите на съзаклятниците в село Голямо Конаре. 18-годишната девойка е ученичка в прочутата пловдивска гимназия и е една от най-образованите жени в региона  по онова време.  

Продан я моли да ушие знамето на Голямоконарската чета и тя настоява да вземе  по-активно участие в делото.

По времето на Съединението те са годеници. След което встъпват в брак", казва Стефан Шивачев, директор на Регионален исторически музей-Пловдив. Недялка Шилева остава в историята като девойката в четническа униформа, която наравно с мъжете съпровожда арестувания генерал-губернатор.  След Съединението  двамата млади се оказват във водовъртежа на внезапно споходила ги слава като символи на успялата българска революция. Наричат ги голямоконарските Бенковски и Райна Княгиня. Според някои историци това е донякъде незаслужено, въпреки безспорното им участие в голямоконарската чета.

След Съединението живота на Недялка, продължава постарому. През същата 1885 година тя се омъжва в Казанлък за Продан Тишков Проданов. Раждат им се две деца – Свобода и Любен. Техният брак продължава едва десетина години, като през 1895 година двамата с Чардафон са вече разведени без да оставят други наследници.

Щастието им се оказва кратко. Уволняват Чардафон заради дългове към военното поделение, към което служи. Започват да го преследват и той напуска семейството си. Недялка още го обича, но той остава леден пред нежните писма, който тя му пише.

Уволненият майор се завръща в родното си Габрово и се затваря в дома си. Често преживява нервни кризи и те са причината да си отиде млад – едва на 46 години. Недялка го надживява с повече от половин век.

През следващите години Шилева продължава да учителства. Учителка е в Пловдив, Ямбол и София. От 1923 г. до смъртта си, тя живее в София. Сама отгледа децата си. Когато България става царство вече е една от най-уважаваните учителки. Няма други наследници, но като благородна българка от старо време оставя софийския си дом за нуждите на студенти от голямо Конаре.

Впечатления за нейната личност може да получим от разказа на един неин бивш ученик от София, който споделя: „Ние я познавахме като г-жа Чардафонова, а някои скришом й казваха Чардафонката… (Тя) не се уплашваше от нищо, беше твърда жена. Знаехме, че ни обича, но не беше щедра на ласки, рядко се усмихваше, понякога дърпаше ушите на някого, друг път дори ни попляскваше…”

По-късно ще преименуват родното й село Съединение.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина