Ученици в Съединение отбелязаха 200 години от създаването на “Рибния буквар“

Автор: Plovdiv Now 9937
Ученици в Съединение отбелязаха 200 години от създаването на “Рибния буквар“

По инициатива на групите за занимания по интереси в СУ „Христо Ботев“ в Съединение, в това число „България, това сме ние“, „Млад PR, фотограф и журналист“, „Математиката – лесна и интересна“, „Музикална плетеница“, „Екология и здраве“ и Клуб по Футбол с ръководители Дора Кошева, Генка Дребчева, Борислава Енчева, Петя Арабаджийска, Николай Югов и Костадин Апостолов, вчера беше тържествено отбелязана 200 годишнина от издаването на първия български учебник „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон.

Възпитаници на училището изнесоха празничен рецитал в навечерието на 24 май – „Ден на българската просвета и култура“, и пред делото на д-р Петър Берон съставил буквара на българските деца, с което изпреварва десетки години учебниците на други възрожденци и народни будители.

Със специални грамоти бяха отличени Председателят на ОбК „Васил Левски“ и Почетен гражданин на Община Съединение г-н Кръстьо Манчев - „СЪВРЕМЕНЕН БУДИТЕЛ“ и Председателят на Общински съвет – Съединение г-жа Станка Стоицова – Чушкова – „ОБЩЕСТВЕНИК“.

Учениците подготвиха с ентусиазъм материали, информационен кът, брошури, тържество, грамоти и спортни игри, свързани с личността и делото на д-р Петър Берон.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина