Огнище на Африканска чума откриха край Съединение

Автор: Plovdiv Now 4560
Огнище на Африканска чума откриха край Съединение

Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на Съединение. Ветеринарните инспектори, след получен сигнал, са установили изхвърлени трупове на домашни свине без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване, резултатът от които е положителен за болестта АЧС.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза землището на Съединение.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Малък чардак, Голям чардак, Неделево и Правище от община Съединение, Костиево, Радиново, Бенковски, Войсил и Строево община Марица, както и Цалапица от община Родопи.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Извършено е почистване и многократна дезинфекция на мястото, където са установени труповете на свинете. Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.

 БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина