Обрат! Свидетел по делото за отцеубийството в Неделево смени коренно показанията си

Автор: Plovdiv Now 4864
Обрат! Свидетел по делото за отцеубийството в Неделево смени коренно показанията си

Автор: Наталия Грозева

Майката на обвиняемия и жената на убития Антон Терзиев промени коренно показанията си пред съда. Това стана ясно днес в Окръжен съд Пловдив, където се гледаше разпоредително заседание за убийството ма мъжа ѝ, предаде trafficnews.bg.

Делото срещу 41-годишния Стоил Терзиев, който преди 2 години уби баща си в село Неделево, стартира отначало в Окръжен съд – Пловдив. Процесът протича по същия начин, както и при предходното дело – с разпит на няколко свидетели и част от вещите лица, изготвили експертизите.

Стоил Терзиев и адвокатът му Стефан Левашки дадоха съгласие да не се разпитват някои от свидетелите, а да се ползват показанията им от досъдебното производство. Единствената разлика от предходния път е, че в настоящето дело бе разпитана и сестрата на Стоил – Силвия Терзиева.

На заседанието обаче се случи ключов обрат, след като майката на обвиняемия даде различни показания. Днес пред съда тя разказа друг механизъм на сбиването-че съпругът ѝ е започнал първи да отправя удари към сина си. В хода на досъдебното производство обаче, обясненията ѝ са били доста по-различни.

От разпитите ѝ тогава става ясно, че Стоил бутнал починалия на дивана, а при падането му той се хванал за якето на обвиняемия и го късал за джоба. По думите ѝ тогава това е възпалило сина и той започнал да бие починалия Антон, който не е отвръщал на ударите, а само се е пазел с викове “Спри, спри”. Така съдът констатира, че няколко пъти жената е имала противоречия в думите си.

Въпреки това , майката на Стоил каза, че това, което разказва днес е вярната история. Тя заяви, че при предходните пъти е била в шок и затова е казала нещата по различен начин. Прокурорът обаче заяви, че при прегледите няма констатирани синини и наранявания по тялото на Стоил, а адвокат Левашки не се съгласи с думите на държавното обвинение.

Стана ясно още от думите на Терзиева, че починалият е удрял обвиняемия като дете и заради това често са имали скандали в дома си.

Вещите лица, които са извършили тройно съдебно- медицинската експертиза на трупа също бяха разпитани . Те заявих, че травмите на убития са били с юмруци и с крак на маса. Също така медиците допълниха, че белодробното заболяване на жертвата не е било свързано със смъртта след побоя.

Следващият разпит беше на фелдшера от спешна помощ, който се е отзовал на сигнала. Той заяви, че жертвата Антон Терзиев е бил целия подпухнал от бой и в безсъзнание.

Предстои в това заседание и разпитът на сестрата на обвиняемия Стоил. Съдебният процес обаче няма да приключи днес, защото в следващо дело ще бъдат разпитани другата част от вещите лица, които са извършили съдебно психиатричната експертиза. Стоил Терзиев също заяви, че иска да даде обяснения относно престъплението.

Припомняме, че през октомври миналата година, 41-годишният Стоил получи присъда от 18 години затвор при първоначален строг режим, по повдигнато обвинение за убийството на родител по особено мъчителен начин, извършено в условията на опасен рецидив. До онзи момент той е бил осъждан 6 пъти от 2000 година насам за различни престъпления, включително за притежание на наркотици. Последната му присъда е от 2018 година и е лежал в затвора до 2019 г.

След обжалване на присъдата си от страна на Терзиев пред втора инстанция, апелативните магистрати директно  върнаха делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд, заради предубеденост на съдията и един от съдебните заседатели.

Хронология на престъплението:

Бащата и синът, живеели в къща в пловдивското село Неделево, като между двамата често възниквали спорове след употреба на алкохол. Скандалите понякога прераствали във физическа саморазправа, но без да се стига до наранявания. На 16 март 2022 г. двамата отново седнали в къщата да пиян и по-късно вечерта бащата легнал да спи. Синът останал на масата, а родителят се събудил в ранните часове на 17 март 2022 г.  и казал, че ще излезе навън.  Стоил Терзиев го предупредил да не ходи никъде. Антон му отвърнал, че ще прави, каквото поиска. Тогава синът се ядосал и блъснал баща си, при което той загубил равновесие, хванал се за якето на Стоил и скъсал единия джоб. Това ядосало Стоил и той започнал да Налага Антон, като боят се прехвърлил в двора на къщата. Синът съборил баща си, качил се е върху него и го е заклещил, след продължил да го удря. При огледа на къщата е открита обърната метална маса в двора, а на единия й крак са намерени кръв и коса от главата на бащата.  След подаден сигнал на тел. 112. на място пристигнали медицински и полицейски екипи. Въпреки оказаната лекарска помощ, на 18 март 2022 г. 64-годишният Антон Терзиев починал от нараняванията си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина