Кметът на Съединение припомни героите на Априлската епопея

Автор: Plovdiv Now 7258
Кметът на Съединение припомни героите на Априлската епопея
Кметът на Съединение Атанас Балкански припомни паметните събития от Априлската епопея:
 
146 години ни делят от април 1876-та и от чутовния подвиг на онези истински пламенни родолюбци, които въстанаха срещу петвековното турско робство.
 
От пепелището на този Април дойде искрата, която освети Пътя и даде Живот за Нова България.
И до ден днешен в нас отекват думите изречени от Ламбри Атанасов на събранието в нощта на 22 април в къщата на поп Иван Генов.
 
„Конарци, ние всички сме въстаници. Натоварили сте покъщнината на колите си и сте готови да тръгнете за Старо Ново село. Но ние нямаме оръжие и ще минем през Дуванлий и Карамустафларе, дето турците са до зъби въоръжени и щом ни видят, ще излезнат да ни изтрепят. Та не можем да стигнем до Старо Ново село. Затова ние нощес решихме да стоим тук и ако дойдат да ни нападат, ще се бием тук. Ако главите ни се търкалят, нека по нашите купища и дворове да се търкалят. Не щом напуснем селото, то ще бъде запалено и изгорено. Но тук вече няма село няма да стане, защото тук нямаме нито камъни, нито дървета, за да изградим отново село. Ние сме далеч от гората и не можем да стигнем до нея, за да се скрием. Затова стойте си тук и ако дойдат турците да ни бият, ще се бием с тях. Ние въстанахме и не признаваме Турция. Нека се държим юнашки за бой и да си пазим селото. Така решихме нощес!“
 
Героизмът на онези сърцати българи е повод за признателност и преклонение. Те показаха на целия свят, че нашият народ е силен в своето единение, и несломим, когато отстоява идеалите си. Ние, голямоконарци, никога не ще забравим имената на : поп Иван Генов, поп Тодор Райков, Петко Антов, даскал Еньо Маринов, Ламбри Атанасов, Петко Лапков, Георги Илиев, Доде Добрев, Тодор Ликов, Тодор Маринчешки, Иван Богданов,Трофон Кепека, Петко Алов/налбантина/.
 
ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ИМ ПАМЕТ!
ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!
АТАНАС БАЛКАНСКИ
КМЕТ НА ОБЩИНА СЪЕДИНЕНИЕ

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина