10 смелчаци се бориха за Кръста в Съединение, един от тях го спаси

Автор: Plovdiv Now 11020
10 смелчаци се бориха за Кръста в Съединение, един от тях го спаси
Със Света литургия и водосвет в църквата "Свети Атанасий" в Съединение започна тържественото честване на празника Богоявление.
 
След службата в храма, миряните се отправиха с литийно шествие към стария мост на река Потока в участъка на кв. Точиларци, където по традиция се извършва ритуалът на хвърлянето на кръста в ледените води на реката.
 
За разлика от миналата година, този Йордановден бе безснежен и по-благосклонен към смелчаците, и въпреки ветровитото време, множеството от хора вече се бяха събрали на моста в очакване на спасяването на Светия Кръст.
 
Преди самия ритуал по спасяването на Кръста Господен, двама от участниците споделиха, че това не е просто ритуал за тях, а вярват в силата на осветената вода, която ще им донесе здраве и късмет през цялата година.
 
Пред погледа на събралото се множество, отец Атанас хвърли в реката Кръста Господен и десетте смелчаци се хвърлиха в ледените води на река Потока. Пръв от всички до него достигна Пламен Драганов и с нескрито вълнение излезе на брега.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина