„УМБАЛ-Пловдив“ с позиция за смъртта на Йордан от Стамболийски

Автор: Plovdiv Now 13722
„УМБАЛ-Пловдив“ с позиция за смъртта на Йордан от Стамболийски

Ръководството и екипът на „УМБАЛ-Пловдив“ излизят с официална позиция изказват по повод изнесената на 22 ноември 2020 г. информация за починалия 70-годишен пациент от Стамболийски. Поднасят съболезнования на близките за загубата им.

Припомняме, че Йордан Недев е бил върнат от две болници, а след това приет в трета, но чак след 24 часа. Йордан е бил пенсионер и е имал оръжеен магазин в Кричим, имал е и придружаващи заболявания. „Единствено, ако можем да говорим за шанс за спасение, това е когато го върнаха от Окръжна болница - следващите 24 часа не бяха толкова критични и това е именно изпуснатият момент, в който той можеше да бъде спасен“, разказва Николай - синът на починалия.

70-годишният мъж е бил откаран с линейка първо до УМБАЛ „Свети Георги“, където не е имало място и медиците са го пренасочили към Окръжна болница, след още няколко часа чакане, от там са го върнали и са заявили, че не е нужна хоспитализация.

Ето и позицията на „УМБАЛ-Пловдив“, съобщена от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Динчо Генев:

По случая е назначена вътрешна проверка в болницата, въпреки че до този момент не е подадена жалба до болничното ръководство, нито до компетентните органи и институции – РЗИ, Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, РЗОК, НЗОК.

Всякакви твърдения, че вина носи конкретен лекар, която по никакъв начин не е доказана, на практика са тежки обвинения срещу самия лекар. Това е недопустимо, особено в този момент, когато медиците са на ръба на силите си, подложени са на огромен стрес и се опитват да помогнат на всеки, а и много лекари напускат, заради натиска върху системата и лично върху тях.

Като изпълнителен директор на „УМБАЛ-Пловдив“ съм длъжен да заявя, че вината се установява след проверки на съответните органи в системата на здравеопазването. Категорично смятам, че този спор не може и не трябва да се решава в социалните мрежи и медиите, защото това само води до още по-голямо напрежение. Затова призоваваме за търпение и толерантност – след изясняване на обстоятелствата около смъртта на 70-годишния Йордан Недев от Стамболийски ще говорим отново.

Нека назначената в болницата проверка установи фактите. Обществото ще бъде информирано за резултатите своевременно.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина