Проекти за милиони променят облика на Стамболийски

Автор: Валерия Василева 12402
Проекти за милиони променят облика на Стамболийски

Рехабилитация на уличната мрежа и ремонти в малките населени места стартират в община Стамболийски догодина. Преди по-малко от месец стана ясно, че администрацията е спечелила финансиране с европари по пет големи проекта. Около 5 милиона лв. ще влязат в общината само за ремонт на вътрешни улици и входно-изходни артерии. Проектите предвиждат ремонти и в малките населени места, а преди време кметът Мараджиев съобщи, че сред приоритетите през идните години ще бъде състоянието на забавачките в общината.

През последните няколко месеца нашумя проектът за безплатен градски транспорт. Припомняме, че общината успя да реализира идеята със сравнително скромна инвестиция от 215 000 лв. Те бяха вложени в закупуването на два модерни градски автобуса. Въпреки че администрацията закупи двете возила на лизинг с максимален срок на изплащане 62 месеца, прогнозни изчисления сочат, че разходите могат да бъдат възстановени в общинската хазна за по-малко от две години. Двата нови автобуса обслужват градската, както и междуселищната линия.

Както вече стана ясно, Стамболийски спечели еврофинансиране и по няколко ключови инфраструктурни проекта. Един от тях е свързан с цялостна рехабилитация на входната артерия откъм Йоаким груево. Проучване на Plovdivnow.bg сочи, че местните считат неугледния вид на паважа за един от водищите проблеми, с които администрацията спешно трябва да се пребори. Изглежда лунният пейзаж скоро ще остане в историята, а освен компрометираната отсечка, ще бъде рехабилитиран и пътят Стамболийски - Триводици. Общата стойност на проекта е 3 623 061 лв. 3 079 602 лв. са отпуснати от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а останалите 543 459 лв. ще бъдат предоставени на общината под формата на национално съфинансиране. 

Дългоочаквани улични ремонти на територията на града ще стартират напролет. Проектът е на стойност 1 943 837 лв., а скоро ще бъде ясно и името на фирмата изпълнител. Срокът за изпълнение на проекта е март 2021 година, като дейностите най-вероятно ще протичат поетапно. Кметът Георги Мараджиев съобщи, че обществените поръчки за всички проекти са към финала, а скоро ще стане ясно името на фирмата изпълнител. Предвижда се дейностите по ремонтите да започнат напролет, като от администрацията ще изготвят транспортна схема, която да е най-удобна за гражданите. Проектът трябва да бъде финализиран през февруари 2021 година. Ремонтите ще обхванат улиците „Иван Вазов”, „Стефан Стамболов” и „Св. св. Кирил и Методий”.

По-рано тази година бе обявено, че повече от 1 200 000 лв. ще бъдат отпуснати за ремонт на детската градина в Ново село. Средствата отново са отпуснати по европрограма, а детското заведения трябва да бъде преобразено до 2020 година. Дейностите  по ремонта стартираха преди няколко месеца и ще протекат поетапно. Междувременно започна  работа по проектирането на довеждащия колектор на селото. Той тръгва от помпената станция в Йоаким Груево до Вълев мост, където ще се изгради една събирателна шахта за отпадните води от Куртово Конаре и от Ново село. Напролет стартира и ремонтът в центъра на Ново село, за който общината е заделила около 100 000 лв. Предвижда се изграждане на кътове за игри и спорт, шадраван и ново осветление. 

Ремонт очаква и детска градина "Звънче", която е най-старата на територията на Стамболийски. За целта общината разчита на евентуално одобрение на проекта и отпускане на средства от Норвежкия фонд. Припомняме, че забавачката трябваше да стартира новата учебна година с чисто нов санитарен възел. Спешно се налага и ремонт на подовата настилка, както и ремонт на кухненския блок. Необходими са също цялостен външен ремонт, включващ покрив, изолация и нова дограма.За да получи одобрение от Осло, общината ще трябва да се побере в рамките на 1 млн. лв.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина