За 4 години ВМЗ Сопот е отнесло санкции за близо 25 хил. лева

Автор: Plovdiv Now 5422
За 4 години ВМЗ Сопот е отнесло санкции за близо 25 хил. лева

Наказателни постановления за близо 25 хил. лева са наложени на „Вазовски машиностроителни заводи“ АД за нарушения на екологичните норми за четири години, сочи справка в отчетите на РИОСВ-Пловдив от 2015 до 2018 година. Санкциите са най-вече за нарушения на Закона за водите.

Само през изминалата година оръжейницата е отнесла актове за близо 16 хил. лв. Те са налагани за заустване на непречистени отпадъчни води от производството във водоем, за непровеждането на собствени периодични измервания на вредностите.

Най-голямата наложена глоба през 2018 г. е 6000 лева и тя е за заустване на отпадъчни води във воден обект. Предприятието е било проверявано и по сигнал за замърсяване на река Манастирска, като му е съставен акт за административно нарушение.

2000 лв. глоба са наложили от РИОСВ на Вазовски машиностроителни заводи и през октомври 2018, съобщи тогава Plovdivnow.bg

Санкцията била наложена заради нарушения на екологичното законодателство. По-рано експертите от регионалния инспекторат извършили проверка в предприятието. При текущия контрол било установено, че комините на двата котела, функциониращи към момента, изпускали емисии на вредни вещества по-големи от допустимите. 

От РИОСВ установили, че котлите били в работен режим през периода от месец март 2015 г. до 24 април 2018 година. Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух, дружеството следва да извършва собствени измервания веднъж на две години, както и при всяко спиране и пускане в експлоатация след извършване на ремонтни дейности. Такива действия обаче не били предприемани в продължение на повече от три години. Протоколи от подобни измервания не били предоставени по време на проверката, нито били налични в инспектората, който трябвало да бъде уведомен за резултатите.

След като било наложено най-тежкото наказание, предвидено от закона, изпълнителният директор инж. Иван Гецов депозирал жалба срещу санкцията. Според мотивите наказващият орган не е отчел, че непосредствено след процесната проверка е извършено собствено замерване, за резултатите от което РИОСВ са били уведоми, и не е констатирано превишаване на допустимите норми. От предприятието поискали санкцията да бъде намалена, без да оспорват извършеното нарушение.

Според РИОСВ обаче наказанието било законосъобразно. В съда били представени като доказателства конставният протокол за нарушението и други документи, включително и тези от замерването, извършено постфактум от ВМЗ. Магистратите преценили, че наложената имуществена санкция била необосновано висока. Съдът се позова именно на обстоятелството, че веднага след проверката е извършено собствено измерване от страна на дружеството, при което не били отчетени нередности. В крайна сметка, ВМЗ трябвало да заплати глоба в размер на 1000 лв., което е и средният размер на предвидената от закона санкция. 

И през 2015 година оръжейницата е била глобена 1000 лева за изтичане на непречистени производствени води от пукнатини по стените на вторичен утаител, който посредством дъждовната канализация заустват в река Манастирска в нарушение на Закона за водите. Сред констатираните нередности в годините назад е и неподдържане на локална пречиствателна станция.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина