ВМЗ-Сопот осъмна с плакати и знамена, служителите протестират

Автор: Plovdiv Now 9044
ВМЗ-Сопот осъмна с плакати и знамена, служителите протестират

Централният вход на ВМЗ-Сопот осъмна с плакати и знамена. В 12 часа пък работниците излизат на протест, след като министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова не откликна на поканата на двата синдиката в завода за среща, на която да разговарят кое наложи внезапната смяна на ръководството на ВМЗ. 

Припомняме, че 3500-те работници са обезпокоени за бъдещето на дружеството, за работните места и заплатите си. Причината - с предишния мениджърски екип, една част от който бе назначена от министър Нинова, са били проведени преговори за увеличение от 01.06.2022 г. на доходите на всеки един работник на ВМЗ Сопот ЕАД - индивидуалният щат на всеки един работник, специалист и служител да се повиши с 200 лв., всеки един работещ в дружеството да получава и 200 лв. месечно под формата на ваучер за храна, което да се включи в КТД. 

„В  завода ще се проведе Общо събрание. Притесняват ни много от нещата, които се случват. Няма яснота в тази ситуация. Също така нещото, на което най-много държим, са доходите на нашите работници. Искаме увеличение на заплатите. При тази инфлация нивото на заплати във ВМЗ е много ниско. Искаме г-жа Нинова да дойде да обясни мотивите и да гарантира увеличението на заплатите на работниците”, заяви пред БНТ Елена Петрова, представител на синдикатите.

Димитър Атанасов от другия синдикат допълни, че Корнелия Нинова е подведена с информацията за състоянието на завода. И ако не дойде на място да се изяснят нещата, това ще бъде пагубно.

В подкрепа на работниците се обяви и кметът на Община Сопот Деян Дойнов. „За мен е изключително нелогично това, което се предприема така спонтанно от страна на държавата - едно политическо назначение на няколко човека. Един от тези хора е участват в разграбването и разпродаването на публична продан на Община Сопот на един по-ранен етап. За мен е ненормално да се подхожда по подобен спонтанен и емоционален начин с политически назначения”, заяви Дойнов.

Междувременно пред медии Нинова обеща в следващите дни да се срещне със синдикатите. Тя бе категорична, че заводът ще продължи да работи и ще бъде подписан нов колективен трудов договор с увеличение възнагражденията на работниците. „Отчетът на завода, предоставен в Националната консолидационна компания за първото тримесечие на тази година, е загуба от 1 млн. и 300 хил. лв. При завършване на миналата година с печалба от 3.5 млн. лв. Също така ръководството не желае да плаща дивидент на държавата пета поредна година. Вече са се натрупали 54 млн. лв. И трето – зад гърба ни започнаха да разпродават имоти на завода, което е абсурдно. Още в първия ден съм казала, че от завода няма да се продава и една химикалка. Тук сме, за да стабилизираме държавните заводи, а не га ги разпродаваме”, заяви министърът на икономиката и индустрията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина