Яйца рекордьори от щастливи кокошки боядисват за Великден в пловдивско село ВИДЕО

Автор: Деница Лещева 32828
Яйца рекордьори от щастливи кокошки боядисват за Великден в пловдивско село ВИДЕО

Яйца рекордьори от щастливи кокошки ще боядисат тази година в пловдивското село Катуница. Най-големите са с по 3-4 жълтъка и надхвърлят 110 грама. Те са от катунски кокошки, които се хранят само с покълнали жито, ленено семе и билки, обяснява стопанинът им Александър Николов. Зооинженерът започнал да селекционира катунската кокошка в края на 80-те години на миналия век. В годините получил по-големи животни с вкусно месо и гигантски яйца.

„Нека който може, да отиде на село и оттам да си купи яйцата. Има хора, които отглеждат животни за себе си. Включително и зарзават. Става въпрос на екологично чиста продукция. Хората на село отглеждат марули и си хранят животните с тях. А в града се чудат с какво да се хранят и дават луди пари”, казва Николов.

Според изчисленията на Съюза на птицевъдите, по великденските празници в България се консумират близо 30 млн. яйца. "Българските производители са подготвени и изкарват на пазара достатъчни количества“, съобщи председателят проф. Димитър Белоречков. 

Яйцата задължително трябва да имат съответната маркировка, която означава, че те са произведени във ферма, контролирана от ветеринарен лекар. Българските са обозначени с "БГ". Също така трябва да бъдат със здрави черупки. Препоръчва се съхраняването да е на студено място, но дори и при стайна температура, трайността им е до 28 дни. 

Ако не сме сигурни, дали яйцата, които сме купили са пресни, винаги може да прибегнем и до народните методи. Яйцето се потапя в чаша вода и сол. Ако потъне на дъното, значи е прясно, ако излезе на повърхността, значи е престояло повече от 27 дни. 

"Най-честата заблуда е, че колкото по-тъмен е цветът на черупката на яйцето, толкова по-здраво е то. Всъщност цветът на черупката, както и този на жълтъка могат да се променят чрез храненето на кокошките и не влияе на качеството", категорични са производители. 

Яйцата, които се продават на пазара, са с четири размера - S, M, L и XL, и варират между 20 и 40 стотинки. Производителите обещават, че цената няма да се увеличава в дните преди Великден. 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина