Стотици запалиха свещи в новия параклис в Катуница

Автор: Plovdiv Now 7695
Стотици запалиха свещи в новия параклис в Катуница

Стотици запалиха свещи и се помолиха за душите на Ангел Петров и Павел Толев в параклиса "Свети Архангел Михаил", построен в тяхна памет в село Катуница от италианския бизнесмен Микеле Санторели. Проливният дъжд не спря местните жители и гости от други селища да се съберат днес и да отдадат почит на двете момчета, загинали преди 11 години при размириците, избухнали там срещу своеволията на фамилията на Цар Киро. На откриването на храма присъстваха неговият строител Микеле Санторели, кметовете на Пловдив, Садово и Катуница Здравко Димитров, Димитър Здравков и Красимир Юруков, народни представители, близки на загиналите момчета, пише 24 часа.

Пловдивският митрополит Николай освети параклиса. "Преди 11 години силите на злото отнеха живота на две млади момчета, на двама ангели. Мъката за техните родители, за тези които ги познаваха е голяма и никога няма да затихне. Когато идваме в този храм ще си спомняме за тях", заяви в речта си владиката. Той благодари на Микеле Санторели, че е издигнал православен параклис, в който могат да се помолят и намерят утеха хората.

"Храм се гради най-вече с голямо сърце, а вие г-н Санторели показахте, че го имате. Благодаря ви, че преди време спасихте от разрушаване и старата църква "Свети Атанасий Велики" в село Моминско", каза в речта си митрополит Николай. Той награди италианския бизнесмен с ордена "Свети Апостол Ерм" за дарителската му дейност и приобщаването на хората към християнската църква. "Достоен, достоен", извикаха свещениците и местните жители, когато владиката връчи отличието на бизнесмена.

"Много се вълнувам в този момент. Благодаря на всички, които ми помогнаха в изграждането на параклиса. С него искам да обединим хората и да приобщим младите към християнската вяра", заяви Микеле Санторели. С треперещ от вълнение глас той призова присъстващите да почетат с минута мълчание паметта на Ангел и Павел. Кметът на Садово Димитър Здравков поздрави италианския бизнесмен не само за тази инициатива, а и за цялата му дейност в общината и отдаде почит на двете загинали момчета. "Благодаря на г-н Санторели за това, което направи. Той е много благороден човек и съпричастен на нашата мъка", заяви Атанас Петров, бащата на Ангел Петров.

Местните жители коментираха, че италианецът е пример за всички наши бизнесмени със своята дейност. Микеле Санторели лично награди 30 деца, участвали в конкурс за рисунка, а на присъстващите бе раздаден курбан за здраве.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина