Разчистват летище край Пловдив, задава се мащабно международно военно учение

Автор: Виктория Петрова 6928
Разчистват летище край Пловдив, задава се мащабно международно военно учение

През 2019 г. предстои да бъде проведено многонационалното учение "Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019". В учението на територията на Република България се планира да вземат участие военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Македония и Украйна, общо до 8 000 души, до 1 200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства. 

Съгласно предварителния замисъл на учението на 13, 15 и 17 юни, ще бъде извършен, тактически въздушен десант на договорена зона за десантиране - летище с отпаднала необходимост "Чешнигирово".

След проведени конференции с участието на представители от дирекция "Операции и подготовка", Съвместното командване на силите, командването на Сухопътни войски, командването на Военновъздушните сили, 68 бригада "Специални сили" и офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ е решено района за провеждане на учението "Swift Response 19" да бъде летище Чешнигирово.

С министерска заповед е възложена организацията за подготвяне на площадката на летището за десантиране. В изпълнение на това са проведени две рекогносцировки, в които са взели участие представители на дирекция "Операции и подготовка", главна дирекция "Инфраструктура на отбраната".

От запознаването с обстановката става ясно, че в района на площадката, планирана за стоварване на тактически въздушен десант, са прораснали дървета и храсти.

Дърветата са с височина около 3-4 метра, а съгласно изискванията, за да бъде сертифицирана площадката за десантиране, е необходимо да няма растителност, като дори пъновете на отсечените дървета трябва да са изкоренени, за да се гарантира безопасността на военнослужещите. Крайният срок за изпълнение на почистване на площадката е 26.03.2019 г. След тази дата представители на 82-ра въздушно преносима дивизия - САЩ, ще извършат сертифициране на площадката.

За целите на многонационалното учение е отворена обществена поръчка за дейностите по разчистване. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина