Паника за отнемане на деца и в село край Садово

Автор: Plovdiv Now 8099
Паника за отнемане на деца и в село край Садово

Притеснения за отнемане на деца от ромски произход е имало и в пловдивско село. Любопитното е, че в село Караджово, община Садово, всяването на страх е започнало още преди две седмици - много по-рано, отколкото случаите в Сливен, Ямбол и Карнобат, а също и преди "Факултета", пише Glas.bg.

За разлика от училищата в Източна България, тук паниката е белязана с "неуспех" и учениците са продължили да посещават местното ОУ "Васил Левски".

Родителите са се допитали дали информацията за отнемане на децата, която се разпространила като вирус в махалата, е вярна и след като получили отрицателен отговор, се успокоили.

Най-нелепият слух сред местните роми бил, че имали право да отнемат децата им, ако имат кариес. Другата най-разпространена лъжа за "прибиране" на малките ученици, е била за липсата на задължителна детска стая.

Припомняме, че вчера стреснати родители щурмуваха две учебни заведения в Сливен и за минути опразниха класните стаи.Днес страхът в махалите остана, а класните стаи бяха полупразни.

Днес в тази връзка изявления направиха премиерът Бойко Борисов, министрите Красимир Вълчев и Бисер Петков.

"Ситуацията поетапно се нормализира", увери просветният министър и обеща, че в следващите един-два дни няма да се пишат отсъствия на децата, както и че не се планира отучване на пропуснатия учебен материал.

Държавната агенция за закрила на детето също категорично отрeче слуховете, че ще отнема деца от училищата.

В своя официална позиция от Агенцията подчертаха, че нямат назначени социални работници, които да работят пряко с деца, а разполагат само с 66 служители в шест града в страната - София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе.

Те уточниха, че социалните работници се намесват само в ситуации, когато детето се нуждае от закрила заради престъпни действия и експлоатация.

Министър Бисер Петков пък за пореден път заяви, че Стратегия за детето няма, а слуховете целят паника.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина