Обявиха бедствено положение в село Катуница ВИДЕО

Автор: Милен Ангелов 8291
Обявиха бедствено положение в село Катуница ВИДЕО

Частично бедствено положение е обявено на територията на село Катуница. Причината е пропуканата подпорна стена на река Чепеларска, която заплашва да рухне във всеки момент.

Ако снеговете във високата част на Родопите започнат да се топят интензивно, неизбежно ще се стигне до пълноводие на река Чая. Това коментира пред PlovdivNow.bg кметът на село Катуница Красимир Юруков.

В района на пропуканата стена се намират действащо училище, църква и частни имоти. Ако не се вземат спешни мерки, подпорната стена ще рухне. За да се предотврати това, трябва да бъдат взети незабавни мерки за укрепването, а след това - и за повторното й изграждане, сподели още Юруков. Според него съществува реална опасност за населението на Катуница в тази част от селото. 

"Необходимо е да бъде пренасочено течението и реката да влезе в коритото си, а да бие в стената, както в момента", обясни кметът. 

Припомняме, че по рано днес районът бе обходен от представители на "Напоителни системи" ЕАД. По време на инспекцията стана ясно, че добивът на инертни материали от коритото на Чепеларска е причина за подкопаването на брега край реката. В голяма степен това е допринесло за пропукването на подпорната стена.

Коритото на реката е почистено в участъка, в който тя излезе от коритото си през август миналата година. 

Какво още сподели кметът на Катуница Красимир Юруков - вижте във ВИДЕОТО на Милен Ангелов:

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина