Много пластмаса открита в боклуците край Чая, има риск от замърсяване

Автор: Plovdiv Now 8206
Много пластмаса открита в боклуците край Чая, има риск от замърсяване

Много пластмаса е открита в боклуците, които периодично са били засипвани до река Чая. Това съобщиха експерти от Областна администрация провериха незаконно сметище на река Чая край Катуница.

Проверката е извършена по сигнал и веднага е създадена необходимата организация от страна на областна администрация. Уведомени са всички компетентни органи, които имат отношение  към получения сигнал.

На място е установено депониране на  голямо количество строителни, производствени и битови отпадъци, попадащи  в коритото на река Чая, защитната дига и съседния на реката имот.

Отпадъците, периодично са засипвани с пръст, като по този начин върху дигата на реката е образуван насип с височина от 5 до 7 метра, който е навлязъл в река Чая. Според експертите съществува риск при високи води тези отпадъци да бъдат отнесени в реката.

Върху последния пласт на насипа са установени около 50 тона отпадъци в чували, всеки по 1325кг. с надписи „мade in Spain“ и прикрепена към тях документация за съдържанието на чувалите. Проверяващите са установили, че в чувалите  има различен вид пластмасови парчета, ленти и ситни пластмасови стърготини.

Взети са проби, отпадъците ще се изследват и ще се направят предписания. В района на сметището са взети проби и от реката за изследване на водата.

В проверката на незаконното сметище  участваха  инж. Йордан Кюмюрджиев, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация и експертът Митко Стойчев, представители на РИОСВ, Басейнова дирекция, Напоителни системи, Икономическа полиция, ДАНС и  община Садово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина