Кметът на Чешнегирово: В селото са свикнали с военните учения, инциденти е нямало от миналия век

Автор: Милен Ангелов 25722
Кметът на Чешнегирово: В селото са свикнали с военните учения, инциденти е нямало от миналия век

Никой от жителите на село Чешнегирово не е разбрал за фаталния инцидент, довел до смъртта на парашутист, по време на провелите се снощи полети. Самият кмет на селото Христо Атанасов сподели пред TrafficNews.bg, че е получил информация тази сутрин от регионални медии. 

"Знае се, че има един загинал канадец и трима ранени", потвърди той пред камерата ни. Кметът сподели, че подготовката за учението е протекла спокойно, а хората са били предупредени чрез дипляни и съобщения. Никой не бил притеснен от прелитащите ниско над селото самолети, защото подобен тип полети не били рядкост в района. 

"Хората са свикнали с шума, защото от 68-а бригада "Специални сили" редовно провеждат учения тук. Не помня обаче кога за последен път е ставал инцидент. Имало е доста, даже са падали самолети, но това е било през 70-те години на миналия век", каза още Атанасов.

Местни хора пък споделиха, че са видели на място представители на американското посолство. По думите им, те пристигнали няколко часа след инцидента. Полетите се осъществили около полунощ. 

Както вече съобщихме, парашутистът е загинал по време на военното учение "Swift Response 19". При учебния десант са пострадали още трима американски военнослужещи. Военнослужещият скочил от един от военните самолети, участващи в учението, но поради технически причини парашутът му не се е отворил. Американците са пострадали също при скока, тъй като са били близо един до друг.

Пострадалите са с фрактури на крайниците и са настанени в УМБАЛ "Свети Георги". Случаят е поет и се разследва от военна полиция.

В международното въздушно учение, което е под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, участват 500 военнослужещи и множество летателни апарати. Става въпрос за въздушно-десантна операция в реални условия с десант на парашутисти и спускане на техника от въздуха. Тя е част от мащабното натовско учение "Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина