Чиновничка задигна 11 000 лв от наеми на общински земи край Пловдив

Автор: Деница Лещева 7917
Чиновничка задигна 11 000 лв от наеми на общински земи край Пловдив

Общинска служителка стана клиентка на Темида, след като „припечели” над 11 000 лв.  от наеми на общински земи. Жената убедила ползвателите им, че е упълномощена от Община Садово да получава плащанията. Вместо да ги внесе в хазната обаче, тя си ги излолзвала за лични нужди.

Жената била общинска служителка от 1989 година насам, като заемала различни постове в администрацията. През 2012 година община Садово започнала да отдава под наем пасища и мери на земеделски производители. По това време тя била главен специалист „Екология, търговия и земеделие“. Именно на нея било възложено да се срещне с животновъдите в населените места от общината, за да им обясни какви площи могат да наемат.  Впоследствие градската администрация обявила списък с пасища, мери и ливади, които могли да бъдат отдавани под наем, а част от животновъдите изявили желание да наемат определени площи.

В началото на 2015 година започнала организацията по отдаването им. Комисия от градската администрация, в която участвала и чиновничката, извършила разпределение на имотите и определила размера на наемите. След това били сключени договори с кмета на общината Димитър Здравков. Често пъти обаче наемателите питали подчинената му дали не могат да заплатят задълженията си директно на нея.

През 2014 година жената изпитала финансови затруднения и започнала да търси начини да се сдобие с пари. Именно тогава измислила и престъпната схема. Жената прибрала парите на 14 души, предвидени на наеми на общински земи, като им обяснила, че трябва да плащат на нея, а не на касата на Община Садово. Животновъдите дори получавали документ за плащането – приходен касов ордер, попълнен от чиновничката. Нито стотинка обаче не стигнала до местната хазна. 

Измамата лъснала почти две години по-късно. В края на 2016 година кметът Димитър Здравков назначил комисия, която трябвало да извърши проверки на подписаните договори. В хода на инспекцията от общината се свързали с животновъдите, за да ги уведомят, че трябва да заплатят задълженията си. Те обаче отговорили, че вече са заплатили сумите, но не на касата на Общината, а на служителката, с която комуникирали. След като жената била разкрита, Здравков разпоредил тя да бъде уволнена. Два месеца по-късно тя възстановила почти половината сума – малко повече от 5 355 лв. Липсите обаче били в немалък размер – 6 118 лв.

За престъплението била сезирана прокуратурата. В хода на досъдебното производство били назначени експертизи, които категорично доказали, че именно нейният подпис стои върху касовите ордери. Срещу нея било повдигнато обвинение за измама.

Миналата седмица бившата чиновничка се изправила пред Асеновградския районен съд. Делото тръгнало по реда на съкратеното съдебно следствие, като еколожката признала всички обстоятелства в обвинителния акт. Освен държавното обвинение, кметът на общината завел и граждански иск срещу нея. Той е на стойност малко над 6 000 лв. - сумата, която все още не е възстановена.

В крайна сметка, жената е осъдена на година и шест месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок. Така, в случай, че получи ефективна присъда в следващите три години, ще трябва да изтърпи и отложеното наказание. 

Съдът е признал за основателен и иска на градоначалника. Подсъдимата ще трябва да изпрати на общината присвоената сума и да поеме разноските по делото.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина