770 000 лв. кръвнина поискаха роднините на убития след масов бой в Болярци

Автор: Plovdiv Now 4769
770 000 лв. кръвнина поискаха роднините на убития след масов бой в Болярци

Автор: Наталия Грозева

Граждански искове за общо 770 хиляди лева поискаха близки на убит след фамилен масов бой в село Болярци. Убийството се случи на 19 юни миналата година от 21-годишния Стойчо Асенов. Починалият бе наръган многократно с нож , а в основата на техния спор бе жена. В боя с прътове и лопати се включи и съсед на Асенов, на който също му е повдигнато обвинение, но за причиняване на  средна телесна повреда, представляваща нараняване по черепната кухина на 21-годишен от другия род, пише trafficnews.bg.

Всички роднини на убития, които присъстваха на днешното заседание, бяха конституирани като частни обвинители, а съдът прие и исковете им за причинени имуществени и неимуществени вреди, които бяха на еднакви суми. В съдебната зала бе доведен от ареста и 21-годишното момче, обвинено в умишленото убийство . Той беше защитаван от адвокат Димитър Будаков. До него като обвиняем за средна телесна повреда застана и съседът му Костадин Динков със защитници- адвокат Лалка Мицева и Анелия Йончева.

В дълга пледоария адвокат Будаков, заяви, че в този случай се касае за "неизбежна отбрана", защото другата рода е нападнала семейството на Асенов, а той го е защитавал.  По думите на юриста мелето е било иницирано от близките на убития. Това провокирало Стойчо, след като видял майка си окървавена и викаща за помощ, а баща му с окървавено ухо.

Юристът поиска от съда производството да бъде прекратено и върнато на държавното обвинение за добавяне на някои важни обстоятелства, които според  него липсват в обвинителния акт. Той заяви, че е редно да бъде посочено разстоянието между двете къщи- къщата на убития и подсъдимия. По думите на Будаков не е отбелязано в обвинението, че роднините на пострадалия пристигат пред къщата на обвиняемия с две коли, а не с една. Будаков заяви, че трябва да се уточни каква е била организацията, за да пристигнат по едно и също време и въоръжени пред къщата на Асенов.

След като изслуша всички страни, съдия Маркова  сметна, че всичко посочено от адвоката и твърдението за "неизбежна отбрана" трябва да се разглежда като версия в хода на съдебния процес, след като бъдат изслушани всички свидетели. Така Окръжният съд в Пловдив насрочи делото за разглеждане по общия ред за разпит на всички 28 свидетели и 9 вещи лица.

По делото е установено, че Асенов живеел на съпружески начала с жена, с която имали две деца. През декември 2022 г. те се разделили. Жената отишла да живее при друг мъж в Болярци, Стойчо искал да упражнява родителските права върху двете деца. Майката обаче отказала да подпише документите. Това предизвикало напрежение между фамилиите на бащата и близките.

Така между представителите на двата рода и техни съседи възникнал конфликт, който се изразявал в размяна на обиди, удари с твърди предмети. Вечерта на инцидента напрежението ескалирало пред дома на Стойчо Асенов.

По време на мелето той пробол с нож няколко пъти по тялото 38-годишният Георги Асенов, който починал от раните си. Съседът на Стойчо ударил с метален прът по главата друг от фамилията на починалия.

Пострадалият 21-годишен е бил откаран в болница и настанен за лечение. И двамата пострадали са роднини на мъжа, с когото живеела майката на децата.

Мярката за неотклонение „задържане под стража” спрямо Стойчо бе потвърдена от магистратите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина