Винените маршрути из избите на Златна Тракия СНИМКИ

Автор: Карина Бялкова 10152
Винените маршрути из избите на Златна Тракия СНИМКИ
За любителите на виното Пловдив предлага вълнуващи винени маршрути, които комбинират дегустацията на любимата напитка с уникална природа и изпълнена с българска култура атмосфера. Пловдивският винарски регион  е един от най-плодородните на Златна Тракия. В близост до града са разположени няколко центъра на винения туризъм - Брестовица, Първенец, Брестник, Устина, Перущица и Старосел - които позволяват в рамките на ден да се отдадете на приятното занимание и да се разходите в покрайнините на родопската яка или Средногорието.
 
Брестовица
Неслучайно брестовичани са прочути винари в цяла България - комбинацията от плодородна почва и мек климат създава перфектни условия за производство на висококачествено вино. Традициите от първите десетилетия на XX век живеят и до днес във винарските изби "Тодоров", "Вила Винифера", "Бонини", "Нов живот", "Бендида" и др., които можете да откриете само на 15 км от Пловдив. 
 
 Снимка: booking.com
 
Първенец
"Старата изба" в Първенец е построена в края на 19 век. По времето на социализма е превърната в резиденция и е използвана за посрещане на важни гости. Днес разполага със собствени лозови насаждения, модерна технология и опитни винари. Радва се на интереса на множество туристи и ценители и се стреми да превърне посещението в избата в истинско приключение. 
В Първенец се намира и Винзавод-Първенец на фирмата Джиро Трейд.
 
 Снимка: adportal.bg
 
Брестник 
Селото е дом на десетки по-малки винарски изби, които често побеждават в конкурси за най-добро домашно вино. Освен тях, в него се намира и винарската изба към пловдивския Аграрен университет. 
 
Устина
Малко по-далеч, на 26 км от Пловдив, е разположена бутиковата изба "Вила Юстина". Посещението й включва  разходка на туристите по „Пътя на виното”, в производствените помещения, посещение на парк-лозето и дегустация на вина в дегустационната зала. Ако пък прекалите с дегустацията, на разположение е и къща за гости, където можете да отпочинете. 
 
 Снимка: agroplovdiv.bg
 
Перущица
Винарска изба "Пълдин", на около 25 км от Пловдив, е пазител на дългогодишна традиция от 30те години на миналия век. Посетителите могат да избират между различни пакети в зависимост от това, колко вина искат да опитат. Туристите имат възможност да се потопят в атмосферата на винопроизводството, тъй като дегустацията се провежда в самата изба. 
 
 Снимка: pulden.com
 
Старосел
Комплексът за винен и спа туризъм "Старосел", изграден през 2005г., е разположен на около 50 км от Пловдив, под южните склонове на Същинска Средна гора. Предлага винни турове и дегустации за гостите на комплекса. Хотелската част с интериор в стил български фолклор включва два хотела и апарт-хотел - ансамбъл от нискоетажни сгради с архитектурен облик, взаимстван от българската възрожденска архитектура. Тишината, уютът и спокойствието правят мястото изключително подходящо да отпочинете и да се насладите на вината-медалисти, които ще намерите в листата на ресторанта.  
 
Снимка: cvete.eu
 
От 2004г. насам Община "Родопи" е домакин на "Дионисиеви празници на младото вино", които се провеждат през първата седмица на месец декември. Тридневните тържества дават възможност на местните винопроизводители да се утвърдят и прославят, като най-добрите вина, оценявани от компетентно жури, печелят награди. Благодарение на усърдната им работа, родопската яка се превърна в столица на винения туризъм у нас, а през 2017г. Пловдив спечели и международно признание - второ място в класацията "10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017" на Concours Mondial de Bruxelles, най-престижният независим винен конкурс в света.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина