Училището в Марково - в ТОП 20 след външното оценяване

Автор: Plovdiv Now 11970
Училището в Марково - в ТОП 20 след външното оценяване

6 училища са и в топ 20 по оценяване в 7-и клас, и в топ 20 на матурите след 12-и клас

Кои са най-добрите училища в България според резултатите тази година от матурата след 12-и клас и националното външно оценяване в 4-и и 7-и клас. Тук представяме данните, които обобщихме за топ 20 на училищата в трите списъка за резултатите по български език и литература, а представянето по математика ще опишем в следваща публикация. Данните получихме от Министерството на образованието и науката.

В класацията са училища, в които на изпит са били поне 10 ученици, пише 24 часа.

 

Какво прави впечатление?

- Тази година четвъртокласниците са постигнали средно 70,5 точки на оценяването след 4-и клас, а

в топ 20 доминират частните училища от София 

На първо място и в този списък, и в друг - на оценяването в 7-и клас, е Частно основно училище “Света София”. Има още 4 училища, които са и в топ 20 в 4-и клас, и в топ 20 в 7-и клас - Частно средно училище “Наука за деца”, Частно средно езиково училище “Британика”, Частно основно училище “Томас Едисън”, Частно средно училище с ранно чуждоезиково обучение ЕСПА.

 

- В списъка на най-добрите в 4-и клас има едно училище в Стара Загора, едно във Варна, едно в Бургас, едно в Добрич. Интересно е, че и училището в пловдивското село Марково е в топ 20 - Основно училище “Св. св. Кирил и Методий”. Следващото училище в село в тази класация е 191-о основно училище “Отец Паисий” в Железница - на 74-о място.

Интересно е, че на 21-о място по резултати в 4-и клас е училище в малък град - Средно училище “Отец Паисий” в Самоков.

- В топ 20 на училищата според оценяването в 7-и клас по български език и литература

 

преобладават тези с математически или природо-математически профил

Средният успех на всички училища на това оценяване е 55 точки. Доминацията на София в този списък не е толкова силна - има математически гимназии от Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Габрово, Разград и Перник.

Има 6 училища, които са и в топ 20 по оценяване в 7-и клас, и в топ 20 на матурите след 12-и клас. Това са Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” - Варна, Математическа гимназия “Академик Кирил Попов” - Пловдив, Профилирана природо-математическа гимназия “Академик Никола Обрешков” - Бургас, Първа частна математическа гимназия - София, и Национална гимназия за древни езици и култури “Константин-Кирил Философ”.

В топ 50 на тези училища от по-малките градове има гимназии в Сливен, Враца, Монтана, Ловеч, Шумен, Димитровград.

- В топ 20 на училищата на задължителната матура по български език и литература познатите елитни столични гимназии заемат най-много места. Пловдив е вторият град с най-много представители сред най-добрите – 3. Бургас и Варна присъстват с по две училища, а Стара Загора и Благоевград - с едно. Иначе като цяло за страната средният успех тази година бе много нисък - 3,93.

Сред училищата в по-малките градове заслужава да се отбележат 28-ото и 29-ото място на гимназии в Хасково и Шумен, 32-ото, 33-ото, 36-ото и 37-ото на гимназии в Добрич, Плевен, Смолян, Велико Търново. Ловеч, Кърджали и Казанлък присъстват с по една гимназия на 38-о, 39-о и 41-о място. Интересно е, че в топ 100 е и гимназия в Челопеч - Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина