Румен Радев посрещна австрийският канцлер на летище “Пловдив“

Автор: Plovdiv Now 6384
Румен Радев посрещна австрийският канцлер на летище “Пловдив“

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер пристига на работно посещение в България утре, 23 януари, по покана на президента Румен Радев. В делегацията, водена от Карл Нехамер, ще бъде и Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

От президентството съобщават, че основна тема на срещата между Радев и Нехамер ще бъде "обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген".

Българският президент ще посрещне австрийския канцлер на летище "Пловдив". Двамата ще посетят българо-турската граница, а след това ще отидат в регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово. От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че служебният премиер Гълъб Донев също ще проведе среща с Карл Нехамер.

Междувременно обаче австрийски медии съобщават, че въпреки предстоящото посещение, позицията на канцлера относно ветото за България и Румъния в Шенген остава непроменена.

"Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва в изявление канцлерът Нехамер.

Вътрешният министър Карнер пък е на мнение, че България може да вземе Гърция като пример за опазването на границите си:

"България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване", отбелязва той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина