Прасета с чума открити край хижа “Здравец“, започват масови проверки в Пловдивско

Автор: Деница Лещева 1595
Прасета с чума открити край хижа “Здравец“, започват масови проверки в Пловдивско

Прасета, болни от чума, са открити в ловното стопанство на хижа Здравец, в района на Бяла Черква. Това съобщиха от областната епизоотична комисия, която заседава извънредно днес в сградата на Областната управа. 

„Има открити заразени прасета и ако се реагира навреме, мерките биха били по-ефективни”, това заявиха на днешното заседание от комисията по епидемия под тепетата.

„3 броя диви прасета са били отстреляни, като в 2 от тях е установено наличие на вируса. Тестовете са направени в частна лаборатория. Прасетата са отстреляни в ловно стопанство, оградено е с мрежа . Мерките са от вече 2 години по отношение превенцията на заболяването. Непрекъснато водим разяснителна кампания”, заяви д-р Янков от БАБХ.

Той добави, че в Белозем има свинекомплекс и 13 ферми без доказателства за биологична сигурност. Направени са тестове, които утре на обяд ще дадат резултат.

„Всички мерки ще бъдат предприети”, заяви д-р Илиян Костов от Държавно ловно стопанство.  

„Заболяването се пренася по 2 начина - чрез директен контакт, най-често през дивите свине. Другият начин играе огромна роля в разпространението на заболяването - чрез хората директно или индиректно чрез хранителни отпадъци, които съдържат заразено свинско месо”, допълва експертът, като добави, че заразата се разпространява изключително бързо.

„Заболяването не е опасно, но за него няма ваксина. Вариантът е да предприемем драконовски мерки. Ще обясним на кметовете какво трябва да направят в съответните общини. Кметовете ще посочат определени общински места, който да отговарят на изискванията, за да няма последици и заразяването да продължи”, заяви още д-р Костов.

Ако пробите са положителни, ще се пристъпи към унищожаване на прасетата.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина