Музеят на авиацията се мести от Крумово в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5836
Музеят на авиацията се мести от Крумово в Пловдив

Правителството одобри Музеят на авиацията да бъде преместен от Крумово в Пловдив.

Необходимите средства за изпълнение на решението се осигуряват по бюджета на Министерството на отбраната в рамките на следващите бюджетни процедури.

С преместването на музея, който е филиал на Национален военноисторически музей, се цели обогатяването на културният профил на Пловдив и създаване на възможност за индивидуални посещения от ученици и млади хора. 

През 2016 година теренът, където ще се помещава Музеят на авиацията, беше прехвърлен от Министерство на отбраната на Националния военноисторически музей. „Община Пловдив поема финансирането на идейния проект. Самолетите ще бъдат преместени в бившия корпус "Тактическа авиация", съобщи тогава Тотев.

„Целта е бъдещият музей да се превърне в една от атракциите, както и да стане част от туристическия маршрут на Пловдив“, посочи още кметът. Той припомни, че администрацията направи първите стъпки по осигуряване на достъпност до музея чрез изграждане на улица „Цветан Лазаров“ в район Тракия. „Каузата е добра и за музея, и за града“, заяви доц. д-р Соня Пенкова. Очаква се значително да се увеличат ентусиастите, които искат да видят как се реставрират самолети на живо, защото няма много градове в света, които да могат да се похвалят с наличието на подобен музей. През 2019 година Музеят на авиацията ще бъде част от програмата на Европейска столица на културата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина