Лазарки изпълват улиците на Първенец на Лазаровден

Автор: Plovdiv Now 7644
Лазарки изпълват улиците на Първенец на Лазаровден

Над 40 лазарки ще напълнят улиците на пловдивското село Първенец на Лазаровден. Точно както повелява обичаят още от сутринта момичетата, окичени с върбов венец и пременени с народни носии, ще започнат своята обиколка.

Най-малките лазарки са около 6-годишни, а най-големите са на 14. Децата ще носят в ръка кошничка, в която ще събират суровите яйца, с които ще бъдат дарени.

Ритуалът ще започне с посещение в църквата "Св.Фотиния", където свещеникът ще благослови девойките. От там лазарките тръгват по къщите в селото, пеят песни за здраве и плодородие.

Домакините ги посрещат с питка и лакомства и ги даряват със сурови яйца и паричка. Лазарките пеят ритуални песни и играят хоро. Скачат високо, за да пораснат посевите и да е плодородна годината. Ритуалът завършва с хвърляне на венците в реката.

Лазаровден е един от големите християнски празници и е винаги в събота преди Великден. Традициите повеляват девойките да обикалят домовете и да наричат за здраве. Смята се също, че Лазаровден отбелязва порастването на момичето и превръщането и в жена. Ергените са ходели да искат ръката на своята избраница именно на Лазаровден.

Инициативата за възраждането на българската традиция е на читалище "Съзнание 1914" в село Първенец.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина